Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Till minne – Nille Lindgren

Nille Lindgren blev 75 år. Foto: Privat

Annons

Vår kära bror Nille Lindgren är död. Han somnade in lugnt och stilla i sitt hem i Simrishamn natten till den 15 augusti i kretsen av sina närmaste efter en tids sjukdom. Nille blev 75 år.

Nille bodde de sista 12 åren av sitt liv i Simrishamn i Skåne. Dessförinnan var han under 25 år bosatt i Old Windsor och Oxford i England med sin dåvarande hustru Carole. Innan han lämnade Sverige bodde han i Wattholma och Uppsala. Nille var gift två gånger och har två barn, Lisen och Petter, med sin första hustru Eva.

Nille föddes i Västerås och växte upp på Skallbergsgatan 17 a och 11 a med oss syskon och föräldrar från 1950 och fram till omkring 1966 då studieåren i Uppsala tog vid. Han gick i skolan på Blåsbo, Gideonsberg och Rudbeckianska läroverket, där han tog studenten.

Annons

Livet på Skallberget var för ett barn ett spännande och innehållsrikt eldorado. Området var nybyggt och antalet barnfamiljer övervägde. Varje dag, året om, var händelserik och äventyrlig och lekkamraterna och kompisarna var många. Nille fick tidigt ett intresse för det fartfyllda. Han sprang fort och han gillade snabba bilar. Hans dröm var att bli jaktpilot. Tyvärr satte hans närsynthet stopp för den drömmen.

Annons

Nille var en skicklig tecknare från tidig ålder och hade om han hade velat säkerligen kunnat bli en framgångsrik illustratör eller liknande. Ett annat stort intresse var läsning. En särskild plats i hans läsarhjärta hade sir Arthur Conan Doyle och dennes böcker om den oövervinnerlige detektiven Sherlock Holmes.

För Nille blev året 1962 ett viktigt och betydelsefullt år. Han hade sparat ihop lite pengar från spridda sommarjobb och med ett tillskott från föräldrarna kunde han resa på en språkresa till England där han inkvarterades hos familjen McGraw i Whitby. Nille blev under sommarveckorna i Whitby en hängiven anglofil med allt vad det innebar av språk, människor, kultur, pubbesök och sport.

Nille började sin egentliga arbetsbana på Konstvetenskapen i Uppsala och arbetade där under många år som amanuens, men bedrev även viss forskning och undervisning. Han arbetade därefter som administratör på Kursverksamheten i Uppsala samt på KTH i Stockholm.

Sin huvudsakliga sysselsättning kom Nille att få som översättare av engelskspråkig litteratur till svenska under närmare 40 år. Nille översatte böcker av alla de slag, såväl från de stora förlagen i Sverige som de mindre. Hans översättningar av den amerikanske författaren Richard Fords böcker på förlaget Brombergs blev högt uppskattade och han blev också god vän med Richard Ford. Bland andra namnkunniga författare Nille översatte kan nämnas Alain De Botton, Donna Tartt och Joyce Carol Oates.

Annons

Annons

Nille hann översätta ca 125 böcker. Alltid med bibehållen respekt för författarens röst. Vi syskon hann inte läsa dem alla i den takt han översatte, vilket däremot vår pappa gjorde, så länge han levde. En på senare tid uppmärksammad bok som också var en av de första böcker Nille översatte är The Queens Gambit, Damgambit, som numera gör världssuccé som TV-serie på Netflix. År 2016 mottog Nille Elsa Thulins översättarpris för framstående översättargärning. Nille hade då drabbats av en svår och utdragen sjukdom men han kunde ändå fortsätta sitt översättarkall. Han älskade det engelska språket, och han älskade det svenska.

Nille var fyra år när hans syster och bror såg dagens ljus 1950. Nille, som dittills fått all uppmärksamhet av familj och släkten i Tillberga var skeptisk till sina nya tvillingsyskon: ”Vad skulle vi med de där till”, lär han ha myntat, med en storebrors förnumstiga och kritiska uppsyn. Nille behöll genom livet sitt kritiska öga men fick med tiden en annan syn på tvillingarna.

Slutligen ett stycke kuriosa: År 1968 förärades Nille av tidningen Expressen titeln ”Sveriges Adam”, med motiveringen att han var en ”blandning av Jean-Paul Belmondo och Manolito”. I denna sin egenskap fick Nille bl a den stora äran att samma år kröna Miss Öland.

Vi hans syskon minns Nille med stor värme och kärlek. Vi kom i vuxen ålder att stå varandra mycket nära. Nille hade under de sista åren stor glädje och hjälp av särskilt sin syster Elisabeth som är bosatt i Skåne och Simrishamn.

Nu har Nilles översättarröst tystnat. Han hade gärna fortsatt sitt värv, men allt har sin tid. Nu ska andra röster sjunga.

Vila i frid.

Elisabeth Lindgren Edh

Clas Lindgren

Till toppen av sidan