Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Till minne – Rolf Söderman

Rolf Söderman blev 71 år. Foto: Privat

Annons

En välkänd Västeråsprofil, Rolf Söderman, har gått ur tiden. Av sina vänner från sextio- och sjuttiotalet sällan kallad annat än kort och gott ”Tjåla”. Efter en kort tids sjukdom med ett elakartat snabbt förlopp, har han lämnat oss alltför tidigt. Störst är naturligtvis sorgen för den närmaste familjen - Ingela, Joel och Martin – men vi är många vänner som idag känner stor saknad.

Han var en aktiv och mångsidig person med många fritidsintressen förutom arbetet och det fackliga engagemanget på lasarettet. Hans musikintresse var stort och brett, och omfattade jazz, folkmusik, rock och mycket annat. Inte minst Charles Mingus och dennes musik låg honom varmt om hjärtat.

Rolf var också en stor naturvän, han var gärna ute i skog och mark, han stödde Naturskyddsföreningen och ville gärna att andra skulle göra det också. Han gillade att plocka och äta svamp, och han var en hängiven surströmmingsätare. Även om han var fast rotad i Västerås så hade han också en bit av hjärtat i Hälsingland, och han besökte vid många tillfällen Nordsjö kapell där han som barn bott hos sina farföräldrar fram tills han började skolan.

Annons

Annons

Cyklar var ett stort intresse. Han följde cykeltävlingar, både lokalt och internationellt. Han var dessutom aktiv medlem av Cykelhistoriska föreningen och han samlade och höll på med en kartläggning av Sveriges samtliga cykelmärken. Andra intressen var mat och dryck, inte minst italiensk sådan, samt lokalhistoria och samlande av diverse historiska prylar med koppling till Västerås.

Hans vänkrets var stor och jag är övertygad om att alla har sin egen personliga relation till honom beroende på i vilket sammanhang man lärt känna honom. Många är vi också som under åren fått tagit del av hans och Ingelas stora och generösa tillställningar, i trädgården eller inomhus.

För den som inte kände Rolf personligen kan det vara på sin plats att nämna något av den stora betydelse för stadens musikliv som hans ideella arbete under årens lopp haft. Jag lärde känna honom på allvar i mitten av sjuttiotalet då vi en period arbetade tillsammans i Nutida Musiks styrelse. Nutida Musik var en del av den tidens progressiva musikrörelse och ordnade regelbundna konserter, först och främst på Bryggargården. Tyngdpunkten låg då på så kallad ”proggmusik”, men bland annat Rolf och hans breda musikintresse såg till att utbudet varierades med många andra musikformer och aktiviteter. Han var den som den här tiden bokade artisterna och här grundlades ett stort kontaktnät som under åren bara skulle växa.

Annons

Rolf skulle sedan få en mycket stor betydelse för musikrestaurangen Village som hade sin verksamhet förlagd till Sigurdkvarteret under åren 1986-2006. Han var här en flitigt arbetande ideell och sågs ofta om kvällarna med den vita serveringsskjortan på. Men han var dessutom artistbokare och de sista tio åren av verksamheten hade han huvudansvaret för programsättningen. Villages utbud av musik var unikt och väckte uppmärksamhet i musikkretsar inte bara i Sverige utan runt om i världen. Världsartister inom olika musikaliska områden framträdde regelbundet på Village och trivdes i den miljö som skapades av den ideella personalen. Rolf var en välkänd och omtyckt person inte minst inom landets jazz- och folkmusikkretsar, hans omfattande kontaktnät var enastående och han såg till att kvaliteten på musikutbudet höll högsta klass.

Som konsertarrangör höll han sig som person oftast i bakgrunden och jobbade i kulisserna. Han tillhörde inte de arrangörer som marknadsför sig själva, utan han ansåg att det var artisterna och musiken som skulle stå i rampljuset. Lite så var Rolf också i övriga livet. Han verkade gärna lite i skymundan, men han fick mycket gjort.

Roger Rudolfsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan