Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Är människan god eller ond?

Ska vi bejaka vår lust eller följa vårt samvete?

"Det outforskade livet är inte värt att leva..."

Ligger människans lycka i att bejaka sin lust eller i att följa sitt samvete? Är det mystisk insikt eller vetenskaplig prövning som leder oss rätt?

Genom en kulturhistorisk exposé söker Erik Jersenius svar på frågan om vår gåtfulla dubbelnatur.

I den tredje delen tittar vi närmare på hur de gamla grekerna format vår uppfattning om vad som är gott, ont och mänskligt.

Annons

Den persiske filosofen, reformatorn och religionsgrundaren Zarathustra revolutionerade den mänskliga förståelsen av verkligheten för omkring 3 000 år sedan. Han rensade i det gamla iranska panteon och behöll en gud, Ahura Mazda ("Vishetens Herre", "Den höga visheten"), skaparen, ljuset och ordningen. Dennes evige motpart var mörkrets princip Angra Mainyu (”destruktiv mentalitet" eller "det ondas idé") som förpestar tillvaron med sjukdom, lidande och våld och leder människan bort från ljuset till mörkret. Enligt Zarathustra är vi utrustade med en fri vilja att följa Ahura Mazda eller Angra Mainyu, och vid livets slut och på den yttersta dagen kommer vi att dömas efter vilken väg vi valt, vi kan hamna i himlen, brännas rena i skärselden eller förpassas till evig fördömelse i helvetet.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Ingen bindningstid - säg upp när du vill.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy