Annons

Annons

Annons

Är människan god eller ond?

Ska vi bejaka vår lust eller följa vårt samvete?

"Det outforskade livet är inte värt att leva..."

Ligger människans lycka i att bejaka sin lust eller i att följa sitt samvete? Är det mystisk insikt eller vetenskaplig prövning som leder oss rätt?

Genom en kulturhistorisk exposé söker Erik Jersenius svar på frågan om vår gåtfulla dubbelnatur.

I den tredje delen tittar vi närmare på hur de gamla grekerna format vår uppfattning om vad som är gott, ont och mänskligt.

Text

Annons

Den persiske filosofen, reformatorn och religionsgrundaren Zarathustra revolutionerade den mänskliga förståelsen av verkligheten för omkring 3 000 år sedan. Han rensade i det gamla iranska panteon och behöll en gud, Ahura Mazda ("Vishetens Herre", "Den höga visheten"), skaparen, ljuset och ordningen. Dennes evige motpart var mörkrets princip Angra Mainyu (”destruktiv mentalitet" eller "det ondas idé") som förpestar tillvaron med sjukdom, lidande och våld och leder människan bort från ljuset till mörkret. Enligt Zarathustra är vi utrustade med en fri vilja att följa Ahura Mazda eller Angra Mainyu, och vid livets slut och på den yttersta dagen kommer vi att dömas efter vilken väg vi valt, vi kan hamna i himlen, brännas rena i skärselden eller förpassas till evig fördömelse i helvetet.

0 kri en månad

Läs vidare med Digital

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på vlt.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan