Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Cecilia Rindbäck Tiger
Plötsligt hamnade bröllopet i skymundan – vad är det som händer?

Det har nu gått 20 år sedan den värsta terrorattacken genom tiderna skakade USA och världen. Vi är många som minns vad vi gjorde när de ofattbara bilderna kablades ut.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Cecilia Rindbäck Tiger är nyhetschef på VLT. Montage.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Jag hade aldrig gjort fransk manikyr tidigare. Kände mig rastlös där jag satt i stolen framför den trevliga kvinnan. Det var mycket pillande och filande och hjälp så noggrann hon var.

Hur skulle de hålla hela veckan?

När hon var klar tackade jag, betalade och gick. Kände mig superlyxig när jag lugnt strosade genom Globengallerian.

En ledig tisdag i september hörde inte till vanligheterna, men jag skulle stå brud på lördagen och hade en del praktikaliteter att stå i och nervositet att hantera.

Traskade upp på Aftonbladets redaktion för att morsa på dåvarande kollegorna och visa mina tjusiga fingertoppar.

Annons

Jag möttes av en märklig stämning.

Runt tv-apparaterna stod de i klungor och stirrade på det svårbegripliga.

Annons

Det första planet hade kraschat in i ett av tvillingtornen på Manhattan i New York.

Mina fåniga bröllopsbryderier hamnade genast i skuggan. Bilderna som kablades ut gick inte att förstå. Vad handlade det här om?

Det måste väl vara någon som flugit fel eller tappat kontrollen?

VLT, 12 september 2001.

De samordnade terroristattackerna, riktade mot civila och militära byggnader i USA, dominerade rapporteringen då och lång tid efteråt. Amerikanska passagerarplan hade kapats. Två av dem flögs in i World Trade Centers tvillingtorn, ett i försvarshögkvarteret Pentagon och ett havererade på ett fält i Pennsylvania.

Aftonbladets utrikeskorrespondent Wolfgang Hansson, befann sig mitt i händelsernas centrum och skrev tio år senare, Aftonbladet, 11 september 2011:

”Några minuter senare ringer telefonen vid mitt skrivbord. Nyhetschefen på redaktionen i Stockholm ser på CNN hur något flugit in i ett av tvillingtornen.

Jag tittar ut genom fönstret på den klarblå himlen. Hur kan en pilot se så fel i klart väder?

Vi enas om att jag bör åka ner och bevaka vad som ser ut som en flygolycka.”

Foto: Ted S. Warren/AP/TT

Annons

Annons

Det har gått 20 år sedan nine eleven och i morgon lördag, på årsdagen, publicerar vi en enkät med västeråsare som minns:

”Det var som i en science fiction-film. Jag tycker att världen har förändrats. Oroligheterna startade nog då och har sedan eskalerat under de här 20 åren på olika sätt.”

”Jag kommer ihåg det. Jag var i Göteborg på tjänsteresa och fick reda på det av taxichauffören när jag åkte till stationen. Men då insåg man inte vad det handlade om.”

En av de största lokala nyhetshändelserna under min tid på VLT är dubbelmordet på Ikea den 10 augusti, 2015. Det var första dagen efter semestern och en del att komma ikapp med när en kollega plötsligt reste sig och ropade:

”Mord på Ikea”.

En sådan gång hamnar allt annat i skymundan. Sinnena skärps och adrenalinet börjar pumpa.

Vid stora nyhetshändelser blir vårt fokus att jaga information och ta reda på så mycket vi kan för att kunna hålla er läsare informerade och uppdaterade om vad som har hänt.

Ni som läser VLT vet att vi har stor bredd i vår bevakning. Vi kommer nära människor. Vi grottar i stadens ekonomi, håller koll på bostadsmarknaden, kroglivet, trafikomläggningar, klimatet, turerna i politiken, pandemiläget.

Vi möter barn, unga vuxna, medelålders och äldre – alla med något att berätta.

Vårt jobb är att fråga, fråga och fråga igen. Varför? Hur? Vad? Vem? När?

Jag är nyhetschef på VLT och pratar dagligen med läsare. Det kan handla om allt ifrån nyhetstips till frågor om en utebliven tidning, problem med inloggningar, klagomål och beröm.

Annons

Fortsätt att höra av er.

Ni är viktiga för VLT.

Och naglarna? De klarade sig.

VECKANS TRE HETA:

”9/11: Inside The President's War Room”. Mycket välgjord dokumentär där vi får se krisen utspela sig genom George W. Bushs och hans närmaste rådgivares ögon (Apple TV+)

Annons

► När journalisten Christina Jeurling Birro pratar film i SVT:s ”Morgonstudion” sitter jag på helspänn. Väntar ivrigt på att få dimpa ner i biosalongen för att se familjedramat ”Parallel Mothers” och ”Spencer”, där Kristen Stewart spelar prinsessan Diana.

► Länsstyrelsens viltkameror som tar oss med på spännande djuräventyr. Nyligen fångades en björn på honungsjakt.

VECKANS CITAT:

Har aldrig vart såhär gammal förut. O den sanningen tar aldrig slut. Aldrig vart såhär gammal förut. Hur beter man sig nu

Markus Krunegård, ”Aldrig vart såhär gammal förut”

Aftonbladets löpsedel efter terrorattackerna mot tvillingtornen på Manhattan i New York.

Foto: Richard Drew/AP/TT

Till toppen av sidan