Annons

Annons

Annons

Är människan god eller ond?

Den syndiga människan – hopplöst fallen eller god innerst inne?

Varför åsamkar vi så mycket ont när vi egentligen vill göra gott?

Enligt den kristna syndafallsmyten är människan på djupet skadad och oförmögen att på egen hand åter bli god. Men vad innebär det egentligen? Och hur hjälper den insikten oss att leva med varandra?

Genom en kulturhistorisk exposé söker Erik Jersenius svar på frågan om vår gåtfulla dubbelnatur.

Den fjärde delen undersöker kyrkolärarna Augustinus och Thomas av Aquino olika sätt att förstå våra förutsättningar att leva ett moraliskt liv.

Text: 

Annons

Vi alla kan berättelsen. Gud skapar människan till sin avbild i form av mannen Adam ("jord") och kvinnan Eva ("livgiverskan") och låter dem leva i trädgården Eden tillsammans med alla växter och djur. Här finns också Kunskapens träd, den som äter av dess frukt får kännedom om "gott och ont". Gud förbjuder Adam och Eva att äta av frukten, men den listiga ormen frestar dem till det och berättar för dem att de själva kommer att bli som "gudar" om de gör det. Som straff för deras olydnad utvisas de ur Eden där de kunnat leva för evigt och i stället blir världen deras hem, en på många vis ogästvänlig plats där de måste kämpa och slita för sin överlevnad, där de kommer att få lida sig igenom livet för att sedan ofrånkomligen dö. Människan är berövad sin moraliska oskuld, i den här tillvaron vet hon vad som är rätt och fel, men kommer ideligen att göra det onda i stället för det goda.

0 kri en månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan