Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: M: Otryggheten har ökat under Socialdemokraternas styre

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Kommentar på inlägget "Vi socialdemokrater tar detta på yttersta allvar", VLT den 31 augusti.

Att garantera tryggheten för västeråsarna är för oss Moderater helt avgörande. Narkotikahandel, skjutningar och grovt våld har blivit vardag i Västerås. Att Staffan Jansson (S) i sitt inlägg skriver att Moderaterna är ett parti som inte tar tryggheten på allvar är magstarkt.

Är kommunstyrelsens ordförande varse om att vi Moderater har lagt över 50 förslag i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och i nämnder för att öka tryggheten? Är kommunstyrelsens ordförande varse om att Socialdemokraterna har röstat nej till en mängd skarpa trygghetsförslag som Moderaterna har lagt fram? Exempelvis fler övervakningskameror, ordningsvakter, visitationszoner eller hemställan om fler poliser till Västerås.

Annons

Annons

Vi har också lagt förslag om att samverka med stationens fastighetsägare och med aktörer i och runt stationshuset. Det har handlat om trygghetsfrågan för personer som reser med stationen som utgångspunkt, bland annat om behovet av väktare. Vårt förslag om samverkan har fått gehör och arbetet har påbörjats.

Det är helt uppenbart att majoritetsstyret i Västerås inte gör vad som krävs för att upprätthålla tryggheten för västeråsarna. Vad gäller ändringen av de lokala föreskrifterna om att tillåta alkoholförtäring i Vasaparken och på Djäkneberget vore det klokt om kommunstyrelsens ordförande vände sig till sina samarbetspartier i stället för att kritisera Moderaterna i media. Det var nämligen Miljöpartiet och Liberalerna som föreslog en ändring av de lokala ordningsföreskrifterna enligt följande: "I Vasaparken samt på Djäkneberget tillåts alkoholförtäring lördagar/söndagar och övriga röda dagar, samt vardagar efter 17:00.". Ett förslag som vi Moderater stöttade. Allt detta kan man läsa i kommunstyrelsens protokoll.

Som liberalkonservativt parti vill vi dock inte, i motsats till Socialdemokraterna, begränsa västeråsarnas frihet, utan tvärtom värna den. Man ska komma ihåg att det i Vasaparken och på Djäkneberget finns många skötsamma människor som kanske vill dricka några glas vin och njuta av stunden. Dessutom är alkoholförtäring tillåten på andra platser i Västerås. Varför ska då två attraktiva platser som Vasaparken och Djäkneberget undantas? Den linjen är inte konsekvent och är inte något Moderaterna ställer sig bakom. Under 2021 har antalet ingripanden i Vasaparken varit i samma storleksordning som innan pandemin. Här finns också polisiär närvaro som snabbt kan ingripa vid eventuella händelser.

Annons

Annons

Otryggheten har ökat under Socialdemokraternas styre och ingenting tyder på att det blir bättre. Ett kvitto på det är inte minst BRÅ:s trygghetsundersökning år 2020 (NTU) som visar att 48 procent av västeråsarna upplever oro både för egen del och för brottsutvecklingen i samhället.

I stället för att åtgärda otryggheten kritiserar Staffan Jansson (S) ett förslag där västeråsare kan få ha picknick och dricka ett glas vin i Vasaparken. Det är dags för Socialdemokraterna att sopa rent framför egen dörr till att börja med och genomföra riktiga trygghetsåtgärder i Västerås.

Elisabeth Unell (M)

Anna Hård af Segerstad (M)

Marcus Jacobson (M)

Caroline Högström (M)

Eleonore Lundkvist (M)

Stefan Lindh (M)

Annons

Annons

Till toppen av sidan