Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Frågorna är många och medborgarna har fått knapphändig info

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Mats Adolfsson

Annons

Det har varit mycket tyst en längre tid om tippen i Skultuna. Allmänheten har inte fått annan information än vad man kan läsa om i VLT.

Inte heller kommundelsnämnden i Skultuna har fått någon information. Att läsa i tidningar och övrig media att det brinner för full på tippen i Botkyrka Kagghamra gör inte de boende i Skultuna mindre oroliga.

Eftersom informationen varit så dålig under flera månader undrar man förstås vad som kommer att hända härute. Ska det börja brinna på vår bakgård också. Samhället kommer i så fall att rökfyllas och de som bor närmast tippen måste säkerligen flytta ut.

I våras när Irene Hagström ställde frågan i fullmäktige till Anna Thunell vad som händer om det börjar brinna hos oss i Skultuna fick hon det lugnande svaret att i Skultuna har man täckt vissa delar med grus så det kan inte börja brinna där. Men oron finns ständigt kvar och utan information så växer oron.

Annons

Annons

Tidigare kunde medborgarna hitta och läsa kort information om tippen på stadens hemsida, men då fick man leta ordentligt för att hitta den. Nu är denna info gammal och ingenting har uppdaterats där på väldigt många månader. Hur ser det ut med värmeutveckling i högarna? Vad rinner ut med lakvattnet när det regnar mycket. Finns det kemikalier i detta? När ska högarna börja fraktas bort?

Ja, frågorna är många och medborgarna har fått knapphändig info. Lika dålig info som när företaget startade sin verksamhet i Skultuna. Vi såg högarna växa och såg lastbilar som körde skytteltrafik till anläggningen men fick ingen info från staden. Vi tycker att man borde lärt sig något av detta och se till att samla alla intresserade på ett möte eller skriva en rapport i vårt eminenta Skultunabladet. Denna lilla tidning kommer ut var fjortonde dag och alla här på bygden läser de.

Inte ens kommundelsnämnden hålls informerade. Vi kunde läsa i VLT den 11 september att miljöminister Per Bolund hade varit på besök på anläggningen. Borde det inte då varit läge att bjuda in Skultunabor eller åtminstone förvaltningen i Skultuna. Men som vanligt kommer info från VLT.

Därför har vi Moderater och KD lämnat in ett nämndinitiativ till Skultuna nämnd där vi kräver regelbunden information från Miljö och konsumentnämnden och att Skultuna nämnd ska få information från förvaltningschef varje nämndmöte om vad som händer med och vid tippen.

Annons

För att undvika felaktiga rykten skulle det också vara bra att information förs in i Skultunabladet så våra medborgare vet vad som händer.

Annons

Irene Hagström (M)

Andre vice ordförande

Ulla Mörck (M)

Ledamot

Magnus Cronberg (M)

Ersättare

Christoffer Anderberg (M)

Ersättare

Marie Pernhall (M)

Ersättare

Pauline Kruakaew Sturesson (KD)

Ledamot

Skultuna kommundelsnämnd

Annons

Annons

Till toppen av sidan