Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Inga barn ska behöva vräkas från sina hem    

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Under pandemin har fler barnfamiljer blivit vräkta. Trots att året inte är slut har 273 barn blivit av med sitt hem när båda eller någon av barnens föräldrar vräkts. Det är en stor ökning från förra året och den högsta siffran sedan 2015. Västmanland, tillsammans med Västra Götaland och Örebro län sticker ut i statistiken.

I Västerås har antalet barnvräkningar ökat från 10 barn 2020 till 23 barn 2021 vilket är en skrämmande utveckling.

Annons

Annons

Enligt Kronofogden är tre av fyra vräkningar i den här gruppen ensamstående föräldrar. Tidigare undersökningar visar att just ensamstående föräldrar är de som har drabbats hårdast av pandemins effekter.

Vänsterpartiet Västerås drev tidigt under pandemin att vårt kommunala bostadsbolag Mimer skulle införa lättnader för bostadshyresgäster, bland annat genom att hyresgäster skulle kunna dela upp eller skjuta upp hyran. Vi ville också se ett totalstopp för vräkningar under krisen. Vi har också ställt krav i ägardirektivet att Mimer ska jobba med vräkningsförebyggande åtgärder.

Varken regeringens nollvision mot barnvräkningar eller att barnkonventionen har blivit lag verkar stoppa utvecklingen. Det är dags att inse att barnvräkningar inte är ett individuellt problem utan ett strukturellt problem som har med en icke-fungerande bostadsmarknad att göra.

Att behöva uppleva att bli vräkt från sitt hem är en fruktansvärd tragedi och ett trauma för hela familjen, inte minst för barnen som drabbas. Vänsterpartiet vill se ett stopp av barnvräkningar i Västerås. Därför behöver vi jobba förebyggande med familjerna, ge tidigt stöd men vi behöver också ha en bostadspolitik som garanterar bostäder som människor har råd att efterfråga.

Annons

Anna Maria Romlid (V)

Vicktoria Bagi (V)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan