Ljusplåten kunde återfås tack vare ett samarbete mellan Svenska kyrkan Västerås och Nationella operativa avdelningen NOA som ansvarar för kulturbrott på polisen.

Ljusplåten är ett fint exempel på mässingsslagararbete som är väldigt typisk för barocken med rik dekor av frukter, blommor och blad, berättar Magnus Green.
Bild: Kenneth Hudd
Den stulna ljusplåten från Badelunda kyrka lämnades in till ett auktionshus i Stockholm av en ägare som köpt den i god tro på en loppis. Auktionshuset anlitade den externe experten Magnus Green, som direkt misstänkte att ljusplåten var stulen.
Annons
Annons
– Den här typen av ljusplåt är väldigt ovanlig att finna på antik- och auktionsmarknaden. Men också kombinationen att den var lackad och rengjord, det brukar man se på just kyrkligt material därför att man inte vill putsa föremålen, säger han.
Magnus Green skickade en bild på ljusplåten till John Rothlind, kultursamordnare på Svenska kyrkan i Västerås.
– Jag kunde i det här fallet känna igen den direkt, säger John Rothlind.
Alla kyrkliga inventarier läggs in i en inventarieförteckning där det finns bilder och uppgifter om föremålen.

John Rothlind, kultursamordnare på Svenska kyrkan i Västerås kände direkt igen den stulna ljusplåten när han fick se bilden.
Bild: Kenneth Hudd
Är det mycket som stjäls från kyrkor i Västerås och Västmanland?
– Det är ett antal föremål som har stulits under åren men framför allt var det de här riktiga stöldserierna som drabbade kyrkan mellan åren 1994 och 2004. Det var framför allt norrländska kyrkor som drabbades, säger John Rothlind.
Han fortsätter:
– Sedan var det en ny stöldserie som pågick mellan åren 2010 och 2014, i de fallet omfattade det stölder ur Evertsbergs kapell. Men många av de föremål som då stals har faktiskt spårats och kunnat återföras, säger han.

John Rothlind, kultursamordnare på Svenska kyrkan i Västerås.
Bild: Kenneth Hudd
Annons
John Rothlind säger att det är mycket som görs för att försvåra för tjuvarna och samtidigt genomföra olika aktioner för att spåra stöldgods. Det är när föremålen är på väg in på konstmarknaden som de kan upptäckas tack vare goda kontaktnät med auktionshus och experter.
Annons

Badelunda kyrka.
Bild: Kenneth Hudd
Anders Engström på Kyrkans Försäkring i Västerås har en bra överblick på vad som stjäls från kyrkor i Sverige.
– Just stölder från kyrkor sker inte så jätteofta om du tänker dig att det sker via ett inbrott. Kulturföremål är inte så lätta att avyttra, säger han.
Men han säger att det är väldigt ofta som kulturella föremål säljs på europeiska auktionshus.
– Det är kutym att man kan uppvisa en proviens på ett föremål om man ska sälja det, men det är ingenting du måste, säger han.
Är det mycket som lämnar landet?
– Jag tror det. Polisen har berättelser om personer som stjäl saker och för ut dem ur landet för att sedan skapa kopior. Det är det som är problemet att föremål lämnar landet. Är det till en samlare finns föremålet kvar men är man ute efter metallen då förstörs det kulturella värdet om de smälts ner, då är de borta, säger han.
Går det att se någon tendens av stölder ur kyrkor?
– Nej, av kulturföremål så är den ganska jämn och ganska låg.
Han säger att det som stjäls mest från kyrkorna är koppar, exempelvis koppartak, fönsterbleck och stuprör samt trädgårdsmaskiner.