Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Till minne – Jan Emterby

Jan Emterby, Irsta har avlidit i en ålder av 81 år. Hans sörjs närmast av fem barn med familjer.

Jan Emterby. Foto: Privat

Annons

Anmäl text- och faktafel

”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem…” - Jesu välkända ord kan likaväl stå som motto för Jan Emterby. Han var i årtionden en välkänd kyrkans man som alltid fanns på plats när det var gudstjänst i någon av Kungsåra församlings fem kyrkor. Politiskt hade han sin hemvist i socialdemokratin. Det var dock inget som skymde hans engagemang för gemene man. Jans kloka tankar planterade sig vidare i dem som sökte hans synpunkter – vad det än gällde.

Annons

Annons

Jan var född i Arboga, växte upp i Örebro och kom som tonåring med mor och syskon till Västerås efter faderns död. Att hans engagemang kom att styras mot kyrklig verksamhet föll sig naturligt då han sedan två års ålder hade följt ett äldre syskon till söndagsskolan. En bra konfirmationspräst bidrog också till ett fördjupat intresse för den kristna tron. Som 15-åring drogs han till NTO vars motto var nykterhet och fred. Där mötte han Berit Blomstergren som några år senare blev hans hustru. Som fadersgestalt betraktade han sin svärfar Valfrid som var en stor kommunalman i Irsta.

Med fem barn i bagaget flyttade paret Emterby 1963 till Irsta där Berit hade sina rötter. I kyrkorådet återfanns snart Berit och senare Jan som också blev kyrkvärd – ett hedersuppdrag som kan kom att inneha i 26 år. Jan tog snart plats i Västerås kyrkliga samfällighet. Genom att noggrant läsa alla protokoll blev han invigd i organisationens funktioner och 2005 utsågs han till kyrkonämndens ordförande. Därmed blev han den fjärde personen från dåvarande Kungsåra församling som erhöll den posten.

Om sitt kyrkopolitiska engagemang sa Jan efter decennier i först Irstas – senare Kungsåra församlings kyrkoråd: ”det är här man i första hand ska verka om man vill göra något av bestående värde för den lokala bygden…”.

Vi minns Jan Emterby och hans trofasta insatser i församling och kyrka med tacksamhet.

Elisabeth Westerdahl

Gunnar Kärrbom

Annons

Annons

Till toppen av sidan