Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Äldrenämndens ordförande försöker blanda bort korten

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Kommentar på inlägget "Jag kan bara beklaga att ­information skötts dåligt", VLT den 17 september.

Äldrenämndens liberale ordförande Bengt-Åke Nilsson lämnar i VLT sin bild av hur den plötsliga nedläggningen av det omtyckta äldreboendet på Gotlandsgatan har hanterats i den nämnd han är ytterst ansvarig för. Moderaterna och Kristdemokraterna nämns inte mindre än elva gånger i artikeln, medan Gotlandsgatan endast nämns hälften så många gånger.

I inlägget verkar poängen vara att anklaga Moderater och Kristdemokrater för att ägna sig åt ett politiskt spel. Givet att Bengt-Åke Nilsson själv uppenbarligen har mycket svårt att hålla sig till sakfrågan, det vill säga nedläggningen av Gotlandsgatans äldreboende, är det svårt att ta honom riktigt på allvar. Låt oss i stället konstatera att Liberalerna har lagt ned Gotlandsgatan mot de boendes och de anhörigas vilja.

Annons

Annons

Moderaterna och Kristdemokraterna har kämpat för att behålla boendet och har också presenterat hållbara lösningar. Vi är beredda att riva upp ett dåligt politiskt beslut, men det viktiga inspelet bemöts med tystnad. Här går det en tydlig politisk skiljelinje mellan Liberalerna och den borgerliga oppositionen i Västerås, bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna.

Det är ett observandum att Bengt-Åke Nilsson i egenskap av ordförande i äldrenämnden har satt upp ärendet Gotlandsgatan på nämndens agenda vid en tidpunkt då han själv och upphandlingsenheten anser att det är för sent för att göra en förnyad upphandling. Nilsson har med andra ord fråntagit nämnden möjligheten att besluta om ärendet i demokratisk ordning och i praktiken tagit beslutet om nedläggning själv genom att styra nämndens beslutsagenda. Detta agerande kan med rätta kallas politiskt spel, men också politisk feghet när man i majoritetsposition inte vågar stå för sina egna beslut.

Inom Moderaterna arbetar vi tillsammans bland annat inom kommunfullmäktigegruppen, för att besluten ska bli förankrade, bättre och mer genomarbetade. Med tanke på hur Nilsson själv kringgår den demokratiska processen i äldrenämnden, så hade det varit klädsamt av honom att iaktta försiktighet då han ogenomtänkt recenserar samma process hos Moderaterna.

Moderaterna har genom Elisabeth Unell och Anna Nordin lagt en motion till kommunfullmäktige om att införa en Code of Conduct inom kommunpolitiken och mellan politiker. Motionen synes vara mer aktuell än någonsin och i synnerhet inom äldrenämnden. Det växande politikerföraktet är ett bekymmer i samhället och hur vi politiker beter oss mot varandra är helt avgörande för att människor ska kunna bygga det viktiga förtroendet för politiker och den förda politiken. Politik ska handla om sak och inte om person. Där politiken blir personlig går professionaliteten förlorad och så även respekten för politiker.

Annons

Annons

Bengt-Åke Nilsson försöker blanda bort korten om sitt eget ansvar genom personangrepp på andra politiker, men det förändrar inte det faktum att nedläggningen av Gotlandsgatan är ett dåligt beslut som vi Moderater och Kristdemokrater vill riva upp!

Anna Nordin (M)

2:e vice ordförande Äldrenämnden

Elisabeth Unell (M)

Oppositionsråd och gruppledare

Amanda Grönlund (KD)

Oppositionsråd och gruppledare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan