Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Det behövdes alltså ett dödsfall

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Kenneth Hudd

Annons

Anna Thunell (MP), tekniska nämndens ordförande, visar prov på beslutsamhet och dådkraft efter den tragiska olyckan med den gamle mannen som fick sätta livet till, då han hindrades av en elsparkcykel under sin cykeltur. ”Vi ska starta en utredning”, säger Thunell bestämt i intervju med VLT. Hon kan väl inte mena en utredning av det specifika fallet, det är väl ändå polisens sak, vilket också framgår på annan plats i tidningen. Man får väl ändå förmoda, att hon menar företeelsen och användandet generellt av dessa så kallade elsparkcyklar.

Annons

Annons

”Vi såg det inte komma” kunde hon likt vår statsminister ha sagt.

Här har politikerna gått och väntat tills den första dödsolyckan förorsakad av dessa fordon har blivit ett faktum. Och olyckor har det inte saknats minsann, vilket omvittnats av vården, polisen och allmänheten. Det behövdes ett dödsfall innan regelmakarna/lagstiftarna fick upp ögonen. Och resultatet blir då en utredning.

”Allas ansvar”, säger Thunell, uthyrarna, politiken och framför allt allmänheten, som slänger fordonen okontrollerat på alla möjliga ställen. Vi vet ju alla, att när det är allas ansvar, då betyder det i praktiken ingens ansvar.

Det kan inte finnas mycket mer att utreda. Nu väntar vi på konkreta, skarpa förslag om hur man ska få en bättre kontroll på denna företeelse och som minimerar riskerna för gemene man. Sådana förslag bör man efter så lång tid och så mycket debatt kunna lyfta ur hatten utan dröjsmål. Vi vill inte se fler allvarliga olyckor. Politiker, visa dådkraft. Nu.

Ulf Hedman

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan