Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Till minne – Erik "Bissen" Berglund

Erik ”Bissen” Berglund har avlidit efter en tids sjukdom i en ålder av 91 år. Han efterlämnar dotter Agneta med familj och barnbarn.

Erik "Bissen" Berglund blev 91 år. Foto: Privat

Annons

Anmäl text- och faktafel

”Bissen” Berglund var en av Västerås genom tiderna mest framgångsrika idrottsmän. Svensk mästare för VSK och landslagsman i bandy. Allsvensk i fotboll för VSK och IFK Eskilstuna. Ishockeyspel för IFK Västerås och VSK. ”Bissen” representerade även Hälleforsnäs IF och Köpings IS i bandy.

”Bissen” var en familjekär make, far och morfar till tre barnbarn. Han delade med sig av sitt kunnande från idrotten men även utanför denna till sina älskade barnbarn.

Här delar barnbarnen några av sina minnen från en älskad morfar.

När jag var ungefär 7-8 år så var jag så pass medveten att det blev rätt häftigt att ha en morfar som varit väldigt duktig i fotboll. Jag läste gamla artiklar, hemma hos mormor och morfar, om hur "Lill-Bissen" varit på träningsturné i Turkiet och gjort mål, både mot Besiktas och Galatasaray. Lagen sa mig kanske inte så jättemycket då, men när jag blev äldre. Jag frågade också morfars storebror Rune om varför morfar kallades just "Lill-Bissen". Rune berättade att han varit springpojke på ASEA och kört postvagn. En dag hade en av de äldre kollegorna, när Rune kom körande sagt: "Här kommer Bismarck!", (som i pansarkryssaren Bismarck). Bismarck blev snart Bissen och som lillebror till Bissen blev då morfar så klart Erik "Lill-Bissen" Berglund. Det coolaste, fotbollen får ursäkta, var dock att morfar hade tagit SM-guld i bandy och jag minns att jag var mycket stolt över detta när jag var barn. Morfar tog med oss för att åka skridskor på Rocklunda och vi har varit på otaliga bandymatcher genom åren, bland annat flera SM-finaler, både på Studenternas och på Friends. Jag minns Studenternas 2009, morfars, mormors och mitt kära VSK mot Edsbyn. Jag hade halkat och ramlat i lera på vägen dit, mormor torkade mig med våtservetter och Jonas Nilsson gjorde ett riktigt drömmål – SM-guld till Västerås. Morfar Erik var en väldigt snäll och närvarande morfar som alltid hade tid för lek. En morfar som alltid kommer vara saknad.

Annons

Annons

Erik "Lill-Bissen" Berglund i VSK-tröjan. Foto: Privat

Vår morfar, tillsammans med mormor, kom alltid åkande på alla födelsedagar, jular och avslutningar. Jag minns det som att vi nästan varje gång körde små fotbollsmatcher inomhus, och vi vann nog nästan alltid. Morfar sa alltid ja när vi ville leka, och han läste många godnattsagor genom åren. Han lärde mig även att plocka svamp och hittade man en svamp som man undrade över kunde man alltid fråga morfar. När jag nu kommer att leta svamp, kommer morfar Erik alltid att finnas med mig. Tack morfar för allt du gav oss och lärde oss, vi kommer att sakna dig – men aldrig glömma dig.

Erik "Lill-Bissen" Berglund spelade fotboll både i VSK och IFK Eskilstuna. Foto: Privat

Att ha Erik som vår morfar har varit den största gåvan. Tillsammans med mormor har han varit så otroligt närvarande och vi har spenderat så mycket tid tillsammans i skidbacken, på isen, fotbollsplanen, lekparken samt många andra platser. Jag minns som igår alla de timmar morfar har spenderat att spela fotboll med mig, både utomhus och i mängder av olika kreativt påhittade fotbollsplaner inomhus. Han var en morfar som alltid ställde upp och alltid ville vara med oss, med stort tålamod. 

Annons

Morfar visade även hur man spelade på Stryktipset, som lämnades in på favoritmacken i Irsta, hur man spelade bandy och hur en kåk i poker såg ut. För oss har vår morfar varit den finaste morfar man kan önska sig. Han och vår mormor har vi att tacka för så mycket. Vi kommer aldrig att sluta att inspireras av vår morfar.

Annons

Så tack för allt morfar!

David Söderberg Ingelström, Amelie Söderberg och Adam Söderberg

Erik "Lill-Bissen" Berglund på 1960-talet. Foto: Privat

VLT 20 februari 1959.

Annons

Annons

Till toppen av sidan