Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Helena Grahn
Telefonsamtalet ändrade allt – hon ville inget hellre än att leva

Jag tänker på henne ofta. Försöker att välja de glada minnena framför de mörka. En människa mitt i livet ska inte dö, ändå var det precis det som hände.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Jag sitter i möte på jobbet och ser efteråt att jag har ett missat samtal på mobilen. Följt av ett meddelande: Det var en liten grej. Hör av dig när du kan.

Det var ingen liten grej.

Det var ett cancerbesked. Hon, lika gammal som jag, levnadsglad med ständigt nya idéer och upptåg som lockade till skratt.

Men när vi pratade i telefonen den där kvällen grät vi.

Positiva besked och glädje över hur behandlingen framskred blev till förtvivlan när sjukdomen oförutsett slog tillbaka. Hur aggressiv den skulle vara eller hur snabbt det skulle gå kunde nog ingen ana.

Hon ville inget hellre än att leva. I stället förlorade ett barn sin mamma, en familj sin dotter och jag en vän. Vi är många som sörjer, så som det blir när en människa mitt i livet dör.

Annons

Annons

Överlevnaden ökar för flera cancersjukdomar och vetenskapen går framåt. Jag läser om hur man har hittat en ny metod för cancercellerna att attackera sig själva och känner hopp. Men oron finns där och gör sig extra påmind varje gång jag väntar på svar från en koll eller provtagning.

ABB-chefen Lena Wäppling Foto: Linnéa Wäppling

Det finns beundransvärda människor som engagerar sig långt utöver det vanliga för att bidra till forskningen.

ABB-chefen Lena Wäppling var mitt i karriären och skulle snart fylla 50 år när hon drabbades av en förkylning. En förkylning som aldrig gav vika och med den ett besked som vände upp och ned på hennes liv. Lena Wäppling startade en stiftelse för att gynna forskningen om gynekologi och äggstockscancer. De pengar som hittills har delats ut i forskningsbidrag kommer till stor del från välgörenhetsloppet Lenas Lopp för Livet. Nyligen sprang 1 500 personer igen för att bidra.

Det har nu gått lite mer än ett år sedan Sara Ståhls 14-åriga dotter, Linnea, dog i cancer. Hon berättade i VLT om hur året som gått har varit.

Bild: Privat, Lina Larsson

Annons

Många modiga personer har genom åren medverkat i VLT och berättat om sina personliga berättelser som drabbade. Sara Ståhl miste förra sommaren sin dotter Linnéa efter att en tumör växt i lillhjärnan. Linnea blev 14 år.

Annons

Livet efter Linnéas död har varit svår.

”Jag saknar henne så mycket att det gör ont i hela själen. Hennes närhet, skratt och fnitter”, berättar Sara Ståhl.

Det går inte riktigt att ta in.

Tiden har gått sedan jag fick det där meddelandet i telefonen och mörka årsdagar har passerat. Jag har varit ledsen och förbannad. Samtidigt är jag tacksam över att över huvud taget ha haft henne som vän. Även om sorgen finns kvar ska inte minnena av henne handla om att hon dog, de ska handla om att hon har levt.

Och i framtiden finns förhoppningsvis svåra livsöden orsakade av cancer inte ens att berätta om.

TRE HETA

Rosa Bandet

I dag går vi in i oktober, månaden när Cancerfondens kampanj pågår för att samla in pengar till forskning och sprida kunskap om cancer.

Pernilla Wahlgren

Restriktionerna lättade under onsdagen och efter 1,5 år väntar en ny vardag. Redan i helgen blir det stor nöjesshow i Västerås när artisten och tv-personligheten Pernilla Wahlgren spelar sin utsålda föreställning ”Pernilla Wahlgren har hybris”.

Annons

Anceli Valentin

Psykologen Anceli Valentin svarar på VLT-läsarnas frågor och funderingar och under hösten publicerar vi frågor varannan söndag. Anceli Valentins svar är alltid intressanta och tänkvärda.

Citatet

”Jag skulle hoppa över de mest svårbegripliga passagerna i mina sånger och försöka skriva något från hjärtat menat men på ett lite mer människovänligt sätt. En blandning av yta och djup.”

Eva Dahlgren om hur 30-årsjubilerande albumet En blekt blondins hjärta föddes.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan