Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: El – en förutsättning för Västerås utveckling

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Vi hör att Karlshamns oljebaserade kraftverk måste producera el för att klara elbehovet i södra Sverige. Det är ett totalt underkännande av Sveriges energipolitik. Den anläggningen ska normalt vara i beredskap för elbehovet vintertid. Regeringen är helt blåst utan vind. Hur skall det gå till vintern när det är kallt och ingen vind?

Våra politiker på 1950-70-talet var framsynta – el behövdes i hela Sverige, ny teknik gav möjligheter. Basbehovet löstes med planerbar vattenkraft i Norra Sverige, planerbar kärnkraft i Mellansverige, Götaland och Skåne som sammankopplades med ett övergripande elnät. Detta har mer eller mindre förstörts under de senaste åren genom att planerbar kärnkraft lagts ner i södra Sverige trots att vi nu behöver mer el. Det övergripande elnätet har icke utvecklats. Ett politiskt misslyckande av sällan skådad omfattning.

Annons

Annons

För det framtida Sverige är el en helt avgörande faktor för det fortsatta klimatarbetet, näringslivet (omställningar så väl som framtida satsningar), och bra livsvillkor för oss alla. Utan el för den klimatanpassade tillväxten sjunker vi ned i misär. Vi vill med mera el skapa ett samhälle som är klimatanpassade, innovativt, digitaliserad, och socialt hållbart. Detta kommer icke att lyckas om vi inte kontinuerligt har tillgång till mer el. Vi måste säkerställa att vi har el hela tiden, precis som politikerna på 1950-70- talet insåg, inte enbart vara beroende av faktorer som vi icke kan kontrollera, till exempel vindkraft.

Vad gör vi i Västerås?

För närvarande har vi el för dagsbehovet men icke för större elslukande satsningar. Vi är utlovad ett rejält tillskott av el runt 2030, vilket vi noggrant bevakar. Men någon gång runt 2035 kommer vi att behöva ännu mera el. Vi kan inte lita på att någon annan fixar det åt oss. Vi måste engagera oss och det nu. Det är långa projekttider i elverksamheten. Vi måste utarbeta en plan och aktiviteter som säkrar vårt framtida elbehov. Vi måste fastställa behovet, kartlägga vad vi kan få via det övergripande elnätet och vad som måste produceras av el i vårt närområde, och till exempel hur vi kan komplettera elen med andra energislag. Detta uppdrag ger vi Mälarenergi som har rätt kompetens.

Annons

Kan vi lösa elbehovet är en väsentlig förutsättning på plats för att skapa ett hållbart och liberalt samhälle där vi alla kan delta.

Erik Ödmansson (L)

Ordförande Mälarenergi Elnät AB

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan