Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Elsparkcyklar och glåpord

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

I födelsedagspresent fick jag och min tvillingbror varsin el-sparkcykel av vår mamma. Sedan jag har fått min så kallade ”scooter” har jag nästan, bara nästan haft njutbara, behövliga, nödvändiga och mest spontana åkturer på den. Med undantaget två gånger och jag ska berätta om en ena här.

Jag vill tillägga att jag kör på min scooter i lugn, harmonisk och respektfull takt. Om jag ser en man med ett par hundar eller en kvinna med sina barn så kliver jag antingen av eller saktar ner så jag har god kontroll och kan stanna om jag behöver. Jag förstår att hur pass försiktig man än är så kan det alltid handla om en faktor man inte rår för.

Jag kör inte runt på den som en snigel, jag är dynamisk. Jag glider, hänger med. Jag har aldrig bråttom någonstans, så jag behöver inte köra fort. Det är skönare att glida på den än att racea den om jag uttrycker mig så, och anledningarna är många.

Annons

Annons

Det är mycket svalare vindar om man kör saktare, det kan bli ganska kallt om man gasar på. Man kan få flugor i ögonen och helt plötsligt inte se något, så man behöver definitivt glasögon när man åker på den för optimal säkerhet. Jag använder inte hjälm. Men ni hajar poängen.

Jag försöker föregå med ett gott exempel och får höra av folket jag åker förbi oftast något som när ”där var en som körde sakta”, jag är den en. Jag kör den ansvarsfullt och njuter av åkturen mer än något annat, hälsar på folk om jag ser dom och så.

I alla fall, jag åkte på mot en liten öppning mellan staketet och bommen, jag ser en man på cykel som också vill in emellan den trånga korridoren och jag vet att jag har gott om tid att åka före honom. Så jag gasar på, och med gott mellanrum är jag förbi och han är bakom mig. Men trots att det fanns gott om utrymme så ville han inte låta det gå förbi som en enkel omkörning. Det var så jag såg det, som när jag är i trafiken och jag vet att jag hinner före. Jag är likadan där, jag kör sakta, jag kör sällan. Jag kör om jag behöver. Jag går hellre. Jag hade hunnit förbi en gång till om det vore så?

Det var i alla fall så jag kände, jag tar det alltid lugnt, de som känner mig kan vittna. Men han skrek, jävla svartskalle. Jag hörde, jag lyssnade på musik men jag hörde. Alltså, jag bryr mig inte? Om någon skriker så. Jag har blivit kallad det till mitt ansikte under en schackmatch, efter ett dödligt avgörande drag av mig tittade min motståndare på brädet, tittade på mig och artikulerade i en slagen ton ”din jävla neger”. Och jag skrattade haha.

Annons

Han åkte ikapp mig och sa något mer och argumenterade nu om att jag inte syns. Nog för att jag är kort, jag syns. Jag svarade att du på din stora svarta cykel du är en vuxen man och jag ser dig mycket väl, trots att du inte har några som helst lampor på ditt fordon. Hur många lampor har jag på mitt fordon, jag också om inte fullvuxen man, så en ung hingst på en scooter med lampa fram och bak mitt på ljusa eftermiddagen. Du ser mig, du ser mig mycket väl för du skrek svartskalle efter mig. Det sista sa jag inte för jag kom på det medan jag skrev det här.

Annons

Han parkerade sin cykel och kom emot mig. Jag fällde ner stödet och sa igen: prata som en människa, och han kom fram emot mig och började prata om Voi-döden. Jag sa att jag är väl informerad om debatten och bad honom att backa. Jag är inte bekväm med att människor kommer så nära och är så hotfulla som du uttryckte jag mig och fortsatte med mitt utlägg. Jag tycker också att det är oansvarigt hur folk dels kör, dels behandlar sparkcyklar som man kan hyra. Man borde få låna dom över dagen, och dom borde stå i depåer, eller garage, och man får bara lämna och hämta där. Alternativt att man taxerar om och låter individer hyra de under en längre period exempelvis vecko-månads-årshyrning.

Anledningen till att jag upprepade mig så mycket var att han agerade aggressivt, i ord och gest, han kom emot mig två gånger och jag visste att den tredje gången han kommer emot mig igen så slår jag ner honom i backen, och jag ville inte att det skulle hända.

Annons

Jag kände att han vägrade ge sig om jag inte sa ifrån, så jag gick emot honom och höjde högerhanden, jag ville visa honom att det inte fanns någon återvändo ifrån det han var på väg att göra, och det skulle inte bli kul för jag var inte på väg att backa.

Jag bryr mig inte om något så enkelt som förolämpningar av främlingar, man får inte ta åt sig. Men den här mannen hade en så sliskig ton, han ändrade sitt argument minst fem gånger och var bara hatisk. Hans ton i rösten skrek arg bitter man som inte har annat för sig än att supa och svina.

Så min poäng, ta bort elsparkcyklar tills man kan bevisa att man har kontroll över att man lämnar ut sparkcyklarna till ansvarsfulla människor över 18 år som kommer att agera ansvarsfullt med produkterna och det på alla sätt och vis vad det innefattar.

Annons

Om man kan presentera en fungerande modell så att människor tar åt sig att man kan ha ihjäl sig på scootrar likväl som motorcyklar, cyklar, skateboards, vad som helst.

Var försiktiga, ha kul, men var ansvarsfulla. Det är ett fordon, så kör som folk, och bete er som folk.

Jiwar Rahim Raza

Annons

Annons

Till toppen av sidan