Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Jag söker ett kafé eller plugg anpassat till kvinnor

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

I hela mitt liv har jackan på i klassrummet varit standard. Alla hade det, även killar. Man fick alltid höra den klassiska "vi går efter folkhälsomyndighetens rekommendationer" som om det vore en bra bortförklaring till att fortsätta plåga oss studenter och spara pengar på värmen.

För låt oss vara ärliga nu, det handlar om pengar. "Det är för dyrt att höja värmen", "klä på dig mer kläder", "vi sparar pengar samt håller oss inom ramarna för vad som är godkänt" har man fått höra igenom åren. Japp, applåd till er för det gör ni! Ni tänker inte på de extra kostnaderna som blir av att plugga upp ämnen i efterhand för att koncentrationen i skolan var så dålig. Ni tänker inte på samhällskostnaden av att ha underutbildade arbetslösa som inte får jobb då betygen inte räcker till. Ni tänker inte på kostnaderna för den enskilda individen, stress, frustration, ångest och dåligt självförtroende för att man själv tror att man är för dålig bara för att man inte kan koncentrera sig när fingrarna och näsan börjat tappa känsel.

Annons

Annons

Grattis, ni sparar pengar. Medans jag förlorar så mycket och får kämpa så mycket extra för att jag föddes som kvinna med dålig blodcirkulation. Bara för att de som gjorde uträkningen för temperaturer inomhus glömde bort oss andra som inte är den klassiska mannen.

Jo för det är ju så att Folkhälsomyndigheten, miljökontoret etcetera har en uråldrig uträkning efter den klassiska mannen i 40-årsåldern på 70 kg. Förtydligande: Denna uträkning inkluderar inte kvinnor som vanligtvis har lägre temperaturer och lättare för att frysa. Eller barn!

Nu är inte jag en specialist på kroppstemperaturer, man antar att barnen inte heller är inkluderade här **host host, skolor**. Utifrån den uträkningen så har det konstaterat att inomhustemperaturer borde vara mellan 20-24 grader. Gör man då som jag (efter otåliga timmar av frustration) till slut tar med en termometer till skolan/arbetsplatsen så ser man att det aldrig överstiger 21 grader. Såklart "det kostar ju pengar".

Känner ni igen er? Är ni som jag, har låg blodcirkulation och som blir extra kall vid stillasittande arbete (till exempel hela uppväxtens pluggande förutom tre månader på sommaren) ja då tappar man koncentrationen!

Så då finns det några olika val, alltid ha leggnings under (blir tajt under jeans), alltid ha mjukiskläder på sig och se ut som en luffare eller bära med en extra väska med filt. Inga lockande alternativ som ni hör.

Annons

Ett annat alternativ kan vara att man börjar inkludera kvinnor (samt andra i samma situation) i samhället och höja temperaturen! Det finns många studier som säger att kvinnor koncentrerar sig bättre i varmare miljöer. Efter många tester hemma har jag kommit fram till att jag studerar bäst mellan 23-26 grader (där många av mina vänner instämmer). Jag har svårt att koncentrera mig hemma av andra anledningar och vill därför gärna gå iväg och plugga.

Annons

Men då MDH med flera vägrar ändra sin temperatur mer anpassat för 50 procent av sina studenter på grund av "pengar" så går jag gärna till ett kafé i stan i stället! Jag betalar gärna lite fika per dag om jag måste om detta betyder att jag kan få sitta och studera i bra förhållanden utan att behöva släpa på extra väskor med kläder och filtar eller behöva gå runt i mjukiskläder hela dagarna. Men tyvärr vet jag själv inte om någon plats där temperaturen inte understiger 23 grader, är det någon som har tips eller finns det något kafé/restaurang i stan som kan tänka sig anpassa temperaturen inomhus för oss som inte klassas som standardmannen?

Vill gärna vara anonym

Annons

Annons

Till toppen av sidan