Annons

Annons

Annons

Västerås

Till minne – Ulf-Göran Norefors

Text

Annons

Anmäl text- och faktafel

Civilingenjör Ulf-Göran Norefors har avlidit i en ålder av 70 år och efterlämnar makan Margaretha och barnen Ann-Lis, Martin och Kristina med familjer.

Ulf-Göran växte upp i Hällekis i Västergötland och Åmmeberg i Örebro län som äldste son till Margita och Bengt Norefors. Redan i tidiga år väcktes intresset för teknik, från mekano, via radiostyrda modellflygplan, till hemmabyggd stereo med egentillverkade kretskort där de imponerade yngre bröderna Thomas och Christer inbjöds att avnjuta de senaste Beatles-låtarna i fantastiskt nytt ljud.

Efter realskola i Askersund, gymnasium i Hallsberg och påbyggnadsår teknik i Örebro bar det av till Linköping för militärtjänstgöring och civilingenjörsexamen i Teknisk fysik. I den kristna studentgruppen träffade han Margaretha som också blev hans fru.

Annons

Annons

Tillsammans flyttade de till Västerås 1975 och Bäckbyområdet där familjen kom att bli viktiga för gemenskapen i Bäckbykyrkan. Under flera år var Ulf-Göran scoutledare och senare också ledamot i EFS-föreningens styrelse, varav några år som ordförande och flera år som kassör. Många är de barn han lärt hålla kniven på ett säkert sätt och de eftertänksamma inlägg han bidragit med i samtal om kyrkans verksamhet.

Men det var jobb på ASEA som var anledningen till flytten till Västerås. Industrirobotarna var fortfarande i sin linda när Ulf-Göran kom och hans bidrag till dessas utveckling går inte att överskatta.

Ulf-Göran var känd för sin kompetens både avseende teknologi och organisation, sin ledarförmåga med stabilitet även i turbulenta perioder, alltid med glimten i ögat och med en underfundig humor. Pedagogiskt och ödmjukt delade han villigt med sig av sina erfarenheter och fungerade som en kunskapsbrygga över företagets generationsskiften.

Han var trogen och lojal mot ABB Robotics i hela sitt yrkesliv. Även efter pensionen deltog han en dag i veckan som mentor och sakkunnig i allehanda frågor.

Ulf-Göran hade en unik förmåga att se och bry sig om de personer han mötte. Många är de han har anställt och sedan följt, stöttat och fungerat som bollplank för genom åren, både professionellt och privat. Med sin generositet var Ulf-Göran personligt delaktig i att skapa ett samarbetsklimat som i sin tur bidragit till att skapa produkter som är världsberömda och som Sverige kan vara stolta över.

Annons

Ulf-Göran pysslade på sin fritid gärna med sina två äldre Mercedesbilar. I sitt engagemang i Mercedesklubbens styrelse axlade han rollen som regionansvarig. Även i detta sammanhang uppvisade han en sällsynt förmåga att få alla att känna sig delaktiga, vare sig det var på bilträffar, möten eller marknader.

Annons

Under tiden efter pensioneringen fanns tid att låta fotointresset blomstra. Som medlem i fotoklubben Aros deltog han med sina i tålamod inväntade fotoögonblick av naturens liv, bilder varav flera fortfarande kan ses på klubbens hemsida.

Ulf-Göran är saknad bland oss som mötte honom i hans olika roller. Vi ska alltid minnas honom som den positiva människa han var.

Mats Brunberg

Bengt Burström

Lars Lundkvist

Christer Norefors

Lars Östlund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan