Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Det fria skolvalet

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Reflexioner med anledning av Socialdemokratins inställning till privata och kommunala skolval.

Socialdemokrater och flera andra partier är väl medvetna om att de privata skolorna når högre framgång än de kommunala skolorna både när det gäller andelen antagna/godkända till gymnasieutbildning och till eftergymnasiala studier.

Socialdemokratin är väl medvetna om att de privata skolorna erhåller mindre bidrag per elev än de kommunala skolorna. Trots detta faktum kan de privata skolorna generera vinster.

Att få in sina barn i de privata skolorna är av hög prioritet bland föräldrar oavsett om dom är bosatta i utanförskapsområden eller i välbärgad innerstad. Detta gäller också för valda socialdemokratiska riksdags och kommunfullmäktigeledamöter.

Annons

Mot bakgrund av ovanstående fakta ter det sig anmärkningsvärt att ledande Socialdemokrater vill bestraffa de privata skolorna med allt från vinsttak till förbjudande av vinster. Bevisligen är de privata alternativen både effektivare och billigare än de kommunala. Dessutom eftertraktade av socialdemokratins egna medlemmar. Att socialdemokratin ogillar att de privata skolorna tjänar pengar – trots at de kostar färre skattekronor än de kommunala alternativen - är bara den traditionella socialdemokratiska andan som ogillar kostnadseffektivitet och resultatorienterad privat företagsamhet.

Annons

Om socialdemokratin vill se bättre skolresultat och gärna spara in på skolpengen så borde man självklart hellre vilja se fler privata alternativ än färre. Att införa vinsttak eller förbjudande av vinster torde innebära allt från ett mindre till ett obefintligt intresse att bedriva privat skolverksamhet och därmed hänvisa alla elever till sämre skolresultat i kommunala skolor. Socialdemokrater vill uppenbarligen inte ge barn möjlighet till bättre skolresultat utan ser hellre att alla i sann socialdemokratisk anda – är lika dåliga.

Till och med socialdemokrater borde kunna inse att ett privat företags viktigaste incitament är att generera vinster. Det är bara statliga företag som kan överleva utan vinster. Om dagens socialdemokrater inte förstår det enkla resonemanget så kan man ju rådfråga Göran Persson, Björn Rosengren, Luciano Astudillo, Jan Emanuel Johansson och Pär Nuder eller några av alla de tidigare tongivande socialdemokraterna som efter sin tid i riksdagspolitiken eldat upp partiboken och blivit renodlade kapitalister.

Leif Kullberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan