Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: L: Blir fler parkeringsplatser när det byggs nytt i Västerås

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Liberalerna infriar ytterligare ett viktigt vallöfte. Det är i dag brist på parkeringsplatser på flera håll i Västerås. Många vittnar om problem när staden växer utan att det byggs parkeringsplatser i den omfattning som behövs. Det är även en av de allra vanligaste synpunkterna som framförs av närboende när nya detaljplaner tas fram i Västerås.

Annons

Den allt för snåla inställningen till parkeringsbehovet är något som Liberalerna har varit starkt kritiska till. Vi gick till val på att stadsplaneringen inte ska förhindra boende från att ha tillgång till bil och att det behöver byggas fler parkeringsplatser per bostad vid nybyggnation.

Annons

Bilen innebär en stor frihet för många människor. Med bilismens intåg blev det för första gången möjligt för den breda allmänheten att resa och bilen är än i dag en viktig del i många västeråsares vardag.

Utvecklingen mot fossilfria alternativ går snabbt. Experter menar att försäljningen av laddbara bilar kommer att stå för cirka 80 procent av nybilsförsäljningen 2030. Det är en viktig och nödvändig omställning som görs. Men även elbilar behöver någonstans att parkera och det är ett behov som kommer att finnas kvar under lång tid.

Nu tas ett viktigt steg för att möta det faktiska behovet av parkeringsplatser. Kommunstyrelsen har beslutat att föreslå fullmäktige att höja den så kallade parkeringsnormen. Det är ett tal som styr hur många parkeringsplatser per bostad som behöver byggas vid nybyggnation. Framöver kommer det alltså byggas fler parkeringsplatser när det byggs nytt i Västerås. Vi är mycket glada över att ha medverkat till detta viktiga beslut.

Jesper Brandberg

Kommunalråd (L)

Anna Nordanberg (L)

Ledamot byggnadsnämnden

Annons

Annons

Till toppen av sidan