Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Vem betalar subventioneringen av elen till batteribilarna?

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Alexandra Sundberg

Annons

Elbilarna är subventionerade hela vägen från batteritillverkning till att elbilen kommer ut på gatan och ska laddas.

De lokala elnäten är uppbyggda efter en långsiktigt planerad elförbrukning. Elnäten är därigenom inte planerade för lokala laddplatser till batteribilar, vilket gör att det kommer att krävas dyra och omfattande utbyggnader av elnäten.

All utbyggnad av de lokala elnäten ska enligt politiker och lokala elnätsägare subventioneras och betalas av alla som har ett elabonnemang, dessutom ska alla som inte har råd att köpa batteridrivna elbilar betala en gång till genom höjda skatter på bensin/diesel.

Detta mina kära politiker och elnätsägare är ett mycket fult knep att ta från de fattiga och ge till de rika. Så länge ni inte berättar hur subventioneringarna fungerar är det svårt för gemene man att förstå varför kostnaderna för elen ökar.

Annons

Annons

Eftersom jag har ett visst mått av kunskap inom området ska jag ge er några enkla genomförbara förslag på hur ni kan flytta över delar av kostnaderna för anpassningen av elnätet till användarna av batteribilar.

1) Alla elbilar med batteriladdning ansluts till en elmätare som visar hur mycket energi som de laddas med, ta detta mätvärde och debitera batteribilsägaren för den faktiska elförbrukningen kWh, ett lämpligt pris kan vara mellan 8–10 kr/kWh (skulle kunna kompletteras med effekttaxa).

2) Inför effekttaxa på alla elabonnemang från 25A och uppåt, det ska vara en rejäl kostnad per kW så att det känns i plånboken lika som höjningarna på bensin och diesel.

Vi som redan insett att batteribilarna är ett miljöhot vill inte vara med och subventionera miljöförstörelsen, vi vill vara med och betala för åtgärder som främjar miljön och klimatet – inget annat.

Se hur man gör med våtmarkerna, tidigare trodde man att man kunde ta bort dem, nu inser man att de är viktiga för miljön och klimatet. Vad tror ni händer när man öppnar massor med gruvor för att försörja batterifabrikerna? Det kan jag tala om, man förstör grundvatten, sjöar och närmiljöer för boende med mera. En gruva går aldrig att återställa, men våtmarker går att återställa i viss mån.

Annons

Jag vill gratulera Hallstahammar (SBB Samhallsbyggnadsbolaget) till nybyggnad av en solenergipark på 10 MW, det är en mycket fin investering för er och era kommande generationer. Samtidigt vill jag ge en känga till politikerna i Västerås, de gör ingenting för miljön och klimatet inom energiområdet vilket kan summeras i ordet stor besvikelse.

Bror Larsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan