Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Alltför långsam övergång till elbilar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Alexandra Sundberg

Annons

Det går trögt med övergången till elbilar i Sverige. Just nu finns det runt 55 000 rena elbilar, bara en tiondedel av antalet i Norge. Statsrådet Per Bolund (MP) påstod i partiledardebatten nyligen att antalet elbilar är 300 000, men då räknade han in alla laddbara bilar, alltså även sådana som i tillägg till elmotor har förbränningsmotor och växellåda.

Annons

Detta väckte inte samma uppmärksamhet som uttalandet om "blåbruna partier", som fick Jimmie Åkesson att gå i taket, och som förstärkte intrycket av Per Bolund och Miljöpartiet som en belastning för regeringen.

Annons

Man kan ha sina åsikter om SD, men ett statsråd bör inte fiffla med siffrorna. Det finns för bilköparen flera hinder för att ta steget över till bilar med helt eller delvis eldrift. Det största kan vara bilarnas höga pris, där staten "tillfälligt" stoppat utbetalningarna av miljöbilspremien, därför att "pengarna tagit slut".

Vadå, man har väl budgeterat fel, eller är statskassan tom?

Sedan går det för långsamt med utbyggnaden av infrastrukturen. För långa vägsträckor är utan laddningsmöjligheter. I Norge är det en självklarhet att bostadsrättsföreningar har laddningsstationer, det är det ännu inte i Sverige.

Sverre Haukeland

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy