Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Billigt att transportera sig i dag

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Arkivbild

Annons

Kommentar på inlägget "Tack regeringen, nu måste jag byta jobb", VLT den 11 oktober.

Bensinen är dyr tycker många. Men dyr jämfört med vad? Bensinen har ökat mindre de senaste 30 åren än vad både lönerna och kollektivtrafiken ökat. Räknar man dessutom in att bilar blivit effektivare så är skillnaden ännu större. Det är billigt i dag är transportera sig med bil jämfört med förr.

Annons

Annons

Men om man tycker att bensinen är dyr så kan man skaffa en snålare bil. En Toyota Prius drar cirka 0,45 l/mil vilket blir runt 8 kr/mil. Det är lika mycket som pappas bil kostade att driva fram när bensinen stod i 10 kr/l.

Ett annat sätt, som skribenten är inne på, är elbil. Privatleasa (alltså hyr) en sådan för 2 500 kr/mån. Lägg till för 2 000 mil/år, el, försäkring, vinterdäck och skatt och den kostar totalt 3 700 kr/mån. Det blir 22 kr/mil. Efter reseavdrag på 18,50 kr/mil kostar bilen alltså 3,50 kr/mil. Har man inte råd med det bör man nog försöka byta till ett mer välbetalt jobb.

Filip Bjurling

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy