Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Språkbruket är sexistiskt, gränslöst och respektlöst

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

I dag matas vi av ett hårt, tufft, kränkande och sexistiskt språkbruk bland unga. På sociala medier florerar det hårda språkbruket, i tv-serier och även i musikens värld. Våra unga fångar upp språket, för språket smittar.

Jag vet att många vårdnadshavare pratar om det hårda språket och att de precis som jag ibland blir mållösa. Vad barn och unga säger och uttrycker har betydelse, språket blir en del av den de är.

Många skolkuratorer i hela Sverige reagerar väldigt starkt mot det hårda språket. Jag är inne på mitt fjärde år som skolkurator och befinner mig i olika forum bland unga. När jag hör unga använda hårt språk har jag agerat på följande sätt, vilket jag känner är effektfullt: Vad är det du säger? Använd andra ord när ni pratar med varandra. Det låter hemskt illa och det är kränkande att säga så till varandra. Vet du vad ordet/orden betyder?

Annons

Annons

Kompisar kan ha smeknamn på varandra. Kallar du din kompis för något den inte vill bli kallad för blir det ett öknamn. Ibland skojas det och saker sägs på skämt, det kan också bli att personen blir ledsen om det sägs något elakt, då är det inte så kul längre

Hur kan man angripa det hårda språket? Jag har läst böcker, gått en kurs om språkbruk samt pratat med många skolkuratorer i hela Sverige. Jag önskar att vi i skolan samarbetar med vårdnadshavare så det blir starka effektkedjor.

Hemma: Sätta sig tillsammans, ta med en dator, be barnen/unga berätta vilka ord de hör och om och vad de blivit kallade för? Vilka ord använder de ofta? Vet du vad orden betyder? Berätta att om du använder ord som du inte vet vad det betyder kan de såra någon utan att veta om det

Negativa kommentarer om utseendet sker IRL, i verkliga livet, och på nätet. Skrivs något elakt är det en kränkning även om någon annan har skrivit det först. Använder du grova ord så kan man uppfattas som rasist, sexist eller homofob. Det är viktigt att unga ska få uttrycka sina åsikter, där behöver vi uppmuntra unga att inte kränka varandra när man uttrycker sig. Det har alltid betydelse hur du uttrycker dig

Bitchblickar – det tysta språket används flitigt bland unga. De liksom förstärker sina känslor med blickar. Försöker förmedla att de ska kommunicera med varandra i stället för dessa blickar. Ni vet när någon ger en riktigt utstuderad blick som att de granskar varenda millimeter uppifrån och ned med en hård blick.

Annons

Annons

Sen måste det bli konsekvenser. Om vi står tysta och inte agerar, hur ska det då bli framledes? Det blir en så hård miljö i Sveriges skolor när språkbruket är hårt, sexistiskt, gränslöst och respektlöst.

Några unga jag har mött under mina år säger: Vi är uppväxta med detta språk och vilka ord ska vi använda i stället? Det är en bra signal från unga. Det sagda och skrivna ordet kan stanna kvar länge, det är en konsekvens jag anser att vi behöver berätta om. Det blir sargade hjärtan och minnen för livet.

I stället behöver vi få våra unga till att stärka och stötta varandra. Att unga säger ifrån när de hör grova och hårda ord. Det blir ett mjukare, vänligare och stöttande atmosfär i Sveriges skolor.

Lotta Kajving

Skolkurator

Annons

Annons

Till toppen av sidan