Annons

Annons

Annons

Hon vann VLT:s tävling Novell 2051

Nittonåriga västeråsaren Stina Harder vann Region Västmanlands och VLT:s tävling Novell 2051 och prissumman på 10 000 kronor.

I novellen "En sorgesång för dammråttorna under sängen" skildrar hon en dyster framtid med stora klasskillnader och samhällsmotsättningar till följd av klimatförändringarna.

Text: 

Emil Kumpula, Stina Harder och Tilda Jarnbrink var finalisterna i tävlingen Novell 2051.

Bild: Erik Jersenius

Annons

I torsdags tilldelades hon första pris i tävlingen under en ceremoni på Karlsgatan 2 i Västerås tillsammans med andrapristagarna Tilda Jarnbrink från Arboga och Emil Kumpula från Hallstahmmar. Det är för andra året i rad som Region Västmanland och VLT ordnar en skrivartävling för unga västmanlänningar mellan 16 och 23 år på temat klimatförändringar och framtiden.

– Jag läste en skrivarkurs under gymnasiet och där berättade vår lärare om tävlingen. Jag tänkte omedelbart att jag skulle skriva, men så gick sommaren och plötsligt var det bara några dagar kvar till sista ansökningsdag, säger Stina Harder.

Nittonåriga västeråsaren Stina Harder vann tävlingen Novell 2051 med sin novell "En sorgesång för dammråttorna under sängen".

Annons

Annons

I våras tog hon studenten från naturvetenskapliga programmet på Rudbeckianska gymnasiet och nu arbetar hon på en matbutik och funderar på vad hon vill göra i framtiden. Möjligen kommer skrivlusten att visa vägen.

– Jag har alltid skrivit mycket, men mest för mig själv. Det här priset gör att jag vill dela med mig mer av mina texter framöver. När jag var liten skrev jag mycket, men hade svårt för att lära mig klockan. Min mamma lovade mig att jag skulle få en skrivbok ifall jag lärde mig klockan och med det priset som motivation lärde jag mig klockan på en dag.

Nittonåriga västeråsaren Stina Harder vann tävlingen Novell 2051 med sin novell "En sorgesång för dammråttorna under sängen".

Bild: Erik Jersenius

Fakta

Juryns motivering

"Hur ser Västmanland ut om trettio år? Om det berättar en inre monolog. Den har sett allt, så den lider föga av att sitta hemma i snålt tillmätta rum. Där iakttar den robotdammsugarens rymningsförsök lika förstrött som den tröskar traumatiska minnen av världens förvandling.


Lakoniskt beskrivs hur samhället ställdes om lika brutalt som klimatförändringarna som vällde in. Genom översvämningar och död lunkade vardagen lågmält vidare. Dragen av dystopisk humor och forskande fantasi.


Stina Harders exakta, eftertänksamma penna ger oss framtiden som ett ostädat minnesskrin, en solcellsdriven diskbänkselegi, ett älskat, tummat fotografi."

Uppgiften i tävlingen Novell 2051 var att skriva en berättelse om hur det ser ut i Västmanlands om 30 år. Stina Harder har i novellen "En sorgesång för dammråttorna under sängen" författat en mörk framtidsbild med djupa klassklyftor och hårda motsättningar, ett samhälle där anpassningen till klimatförändringarna har blivit tuffare än vad omställningen hade varit.

Annons

Annons

– Jag har sett bilder på hur man tänker sig att New York blir översvämmat i framtiden och att vattnet sträcker sig lång upp på de höga skyskraporna. Då tänkte jag att det kommer att krävas att vi bygger ännu högre hus att bo i och att alla omöjligt kommer att kunna få leva så, det blir bara de som har råd. Ungefär som nu när Elon Musk vill åka till Mars när jorden kollapsar, men hur ska det gå för oss andra?

Priset i tävlingen Novell 2051 delades ut under en ceremoni på Karlsgatan 2 i Västerås i torsdags.

Bild: Erik Jersenius

Stina Harder tilldelas sitt pris av regionens litteraturansvariga kulturutvecklare Helena Öberg Carlsson.

Bild: Erik Jersenius

Själv läser hon mycket och det växlar mellan favoritförfattare i olika perioder, men en stor förebild är den brittiske fantasyförfattaren Neil Gaiman.

– Han skriver så klart och direkt och det han berättar om är självklarheter i de världar han för oss till. En faun är en faun, han skriver inte en onödiga beskrivningar utan litar på att vi kan ta reda på vad det är för något han syftar på.

Stina Harder har ännu inte bestämt sig för vad hon ska använda prissumman till.

– Innan pandemin slog till att jag planerat för att tågluffa genom Europa, kanske kan jag göra det framöver.

Fakta

Novell 2051

Unga västmanlänningar mellan 16 och 21 år har haft sommaren på sig att fritt skriva en novell om hur det kommer att vara att leva i länet om 30 år i en fossilfri framtid. Den bästa berättelsen belönades med 10 000 kronor.

Tävlingsbidragen har bedömts av Alexandra Nikoleris, miljöforskare och lektor vid Lunds universitet, Sven Olov Karlsson, författare från Norberg, Julia Qiu, förra årets vinnare av novelltävlingen och VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan