Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Matilda Molander

ledare liberal

Matilda Molander
Feminister bär vitt

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Äktenskapet har gått från en patriarkal institution till ett skydd för kvinnor.

Bild: Boel Ferm

Annons

LEDARE. Coronaåret 2020 gick 11 000 färre par till altaret än ett vanligt år. Inte sedan förra millenniet har så få svenskar gift sig. För alla som tvingats skjuta på bröllopsplanerna är det tråkigt, för jämställdheten är det förödande.

Äktenskap har länge setts som – och varit – en patriarkal institution där kvinnan kuvats. Otaliga är de feminister som inte velat gifta sig.

Nu är det dags att tänka om. I dag är äktenskapet en feministisk handling.

Låt mig förklara.

Trots att kvinnor i genomsnitt är mer välutbildade än män så tjänar de mindre och är mer sällan chefer.

Annons

Det beror till största del på en sak: Barn.

Annons

Fram tills första barnet föds finns det ingen skillnad mellan mäns och kvinnors löner eller karriärutveckling. Men när kvinnan blir mamma händer något. Mammors löneutveckling stannar av, de slutar att bli befordrade, de arbetar mer deltid och är oftare sjukskrivna. För papporna syns ingen motsvarande utveckling, tvärtom. När barnet föds tar deras karriär fart, och när barnet börjar gymnasiet har inkomstskillnaden mellan mamman och pappan ökat med över 30 procent. Skillnaderna är särskilt stora bland högutbildade.

Att skaffa barn med en man är helt enkelt en ekonomisk förlustaffär för de allra flesta kvinnor.

Konsekvenserna syns hela livet.

När kvinnor går i pension får de bara 70 procent av männens pension. Två av tre fattigpensionärer är kvinnor.

För att som kvinna och mamma skydda sig mot risken att behöva leta tomburkar på ålderns höst finns det ett antal saker man kan göra.

Den första är att gifta sig. För de allra flesta par – även jämställda – innebär föräldraskap att pappans ekonomiska situation förbättras på mammans bekostnad. Äktenskapet gör ekonomin gemensam och ger båda makar lika rätt till det intjänade kapitalet, oavsett vem som har fått det i lönekuvertet. Det gör äktenskapet till det mest effektiva sättet att som kvinna se till att man kompenseras för sitt obetalda hemarbete. Särskilt viktigt är det den dag man eventuellt separerar. I ett äktenskap delas egendomen då lika mellan makarna, till skillnad från ett samboskap där var och en tar sina egna pengar och går.

Annons

Annons

Den andra är att föra över pensionsrätter. För gifta par finns möjlighet för den som tjänar mer att föra över sina premiepensionsrätter till den som tjänar mindre eller är hemma med barnen. På så sätt minskar risken för att den som tar huvudansvaret hemma ska stå på bar backe som pensionär om relationen spricker.

Den tredje är att dela föräldraledigheten lika. En stor del av tappet i inkomst sker när kvinnan går på mammaledighet. Ju längre mammaledighet, desto större tapp, och det är näst intill omöjligt att ta igen. Om föräldraledigheten delas mer lika minskar skillnaden. För varje ytterligare månad som pappan är föräldraledig ökar mammans inkomst med 7 procent.

Den fjärde och sista är att spara ihop ett eget kapital. För varje krona på banken ökar möjligheten att gå skilda vägar när man behöver. Dubbelt så många kvinnor som män uppger att de inte har råd att bo kvar i sin bostad vid en skilsmässa och var femte kvinna uppger att hon inte har ekonomiska möjligheter att skilja sig. Den gamla devisen om att “varje kvinna bör ha en årslön på banken” borde dammas av.

Feminism handlar om pengar. För att pengar är makt.

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy