Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Centrum

Bach får unikt ackompanjemang

Göteborg Baroque landar i Västerås på sin Sverigeturné. Med sig har de ett världsunikt barockinstrument, några av Bachs vackraste kantater och en mycket taggad ensemble.

Göteborg Baroque har låtit bygga ett claviorganium, det gröna instrumentet i bakgrunden.

Bild: Pressfoto

Annons

När den rosade barockensemblen Göteborg Baroque skulle hitta material till sin Sverigeturné satte sig dess konstnärliga ledare Magnus Kjellson ner och gick igenom över 200 kantater av Bach. Ur den digra katalogen plockade han stycken från alla årstider.

– Det är många hits, men jag har inte tagit de mest uppenbara och kändaste styckena. Även för mig hittade jag guldkorn, och jag hoppas publiken går hem med några nya favoriter, säger Magnus Kjellson.

Annons

Konserten startar och avslutas i advent. Resultatet blir fyra årstider av guldkorn, signerade Johann Sebastian Bach.

– Man får med sig ett helt år. Och faktum är att Bachs musik kan man lyssna på så många olika sätt. Man kan ta in textinnehållet eller bara lyssna på den fantastiskt vackra musiken, säger Magnus Kjellson.

Göteborg Baroque består av fyra sångare, som framför kantaterna på tyska, och åtta instrumentalister. Med sig på turnén har de bland annat ett claviorganum; ett 5 meter långt och 2,5 meter högt kombinationsinstrument av cembalo och orgel. Claviorganum var Händels favoritinstrument, som han kunde höras spela på under höjdpunkten av sin karriär i mitten av 1700-talet. Instrumentet har en unik klang och övertonsrikedom, och Göteborg Baroque har via en donation fått möjlighet att bygga det första i sitt slag sedan 1700-talet.

Annons

– Det är som att kastas tillbaka i tiden och höra hur det lät när Händel spelade på Covent garden i London. Vi kan bättre förstå hur man framförde musiken på den tiden, och hur Händel och Bach hade det när de gjorde musik. Det ger något väldigt spännande som vi själva gillar, och så fortplantas det förhoppningsvis till publiken, säger Magnus Kjellson.

Göteborg Baroque spelar i Västerås på torsdag.

Bild: Pressfoto

Som många andra inom kulturbranschen har Göteborg Baroque inte kunnat turnera och uppträda live på länge. Det är ett taggat gäng som ger sig ut på vägarna, med Västerås som stopp på torsdag.

Annons

– Det är helt magiskt. Jag trodde inte jag skulle känna så som jag känner. Jag har saknat publiken något helt otroligt. Sedan är vi ju en stor grupp som åker runt. Att alla får göra det vi är bäst på, tillsammans, det är helt fantastiskt, säger Magnus Kjellson.

Fakta

Göteborg Baroque: Bach! Bach! Bach!

Vad: Kantater av Bach av och med Göteborg Baroque

När: Torsdag 4 november kl. 19

Var: Västerås konserthus

Föreställningens längd: 1,5 timme

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy