Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Hon hade en unik förmåga att lyssna

Det är inte enbart de vassa frågorna som avgör om en journalist är riktigt bra. Det är förmågan att lyssna som är den stora hemligheten.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Radioprofilen Katarina Hahr är död. Hon blev 60 år. Hon var en fantastisk intervjuare.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Annons

Anmäl text- och faktafel

Jag tänkte på radioprofilen Katarina Hahr förra veckan, i samband med att jag noterade att galan för Stora Journalistpriset närmar sig. Jag tänkte att hon borde vara en given kandidat för Lukas Bonniers Stora Journalistpris.

Stora Journalistpriset instiftades av Bonnier AB 1966. Det delas ut i november varje år för att hylla och prisa god journalistik i olika klasser. Sedan 1992 delas även Lukas Bonniers Stora Journalistpris ut. Priset instiftades på bokförläggaren och tidningsmannen Lukas Bonniers 70-årsdag.

Annons

Annons

Lukas Bonniers Stora Journalistpris har sedan dess årligen delats ut till en journalist som under lång tid visat prov på skicklighet och framstående journalistisk gärning. Under senare år har det gått till profiler som Jacob Hård (2020), Bibi Rödöö (2019), Mats Nileskär (2018) och Tom Alandh (2018).

Under onsdagseftermiddagen satt jag i en studio tillsammans med antropologen Katarina Graffman, för att spela in nya avsnitt till vår podcast GraffmanNordström när en chockerande och sorglig nyhetsflash blixtrade till i min mobiltelefon.

Jag läste den flera gånger innan budskapet verkligen etsade sig fast. Katarina Hahr är död. Hon blev bara 60 år.

Jag kände inte Katarina Hahr personligen, men vi är många som kände hennes röst väl och också imponerades av hennes intervjuer inte minst i "Katarina Hahr möter" i Sveriges Radio P1. Hon intervjuade kända och intressanta människor, personer man ofta trodde att man visste det mesta om.

Annons

Annons

Men, Katarina Hahr hade förmågan att få de personer hon intervjuade att öppna sig och berätta någonting nytt och intressant. Hon var avväpnande, samtidigt som hon var modig. Hon vågade ställa de obekväma och svåra frågorna och utan att vara framfusig släppte hon inte greppet om de besvärliga och tunga resonemangen.

Många av de intervjuer hon gjorde liknar mer eller mindre terapisamtal och det är också i dessa som Katarina Hahrs storhet kom fram. Det var inte enbart de intressanta frågorna som grundade hennes framgång. Det var framför allt förmågan att lyssna som var hennes storhet.

Hon var inte heller rädd för tystnaden och de viktiga reflekterande andningspauserna. Därefter ställde hon de rätta frågorna i exakt rätt läge.

När Katarina Hahr var 31 år gammal förlorade hon sin syn på grund av en regnbågshinneinflammation.

Hon var blind. Trots det hade hon förmågan att se de nyanser som så många andra blundar för.

Tre heta

Maja Tengnér

Ny tf kulturredaktör på VLT. "Kulturen är livsviktig för att den säger något om vad det är att vara människa och ger perspektiv som spänner över liv, tid och rum", skriver hon.

Klubb Maskrosen

Pandemin höll på att suga musten ur arrangörerna i Klubb Maskrosen – men nu är de tillbaka med hoppfullhet om Västerås musikscen.

Annons

Alexandra Rojas Nordqvist

Hon är 17 år och har redan stora projekt på gång. Hon håller just nu på att starta upp ett återvinningssystem i en liten by i Bolivia.

Citatet

Vi lär oss tala någon gång i ettårsåldern – långt senare lär sig ett fåtal också att lyssna

Stig Johansson, författare, tecknare och konstnär

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan