Annons

Annons

Annons

Annons

Centrum

Till minne – Rune Domås

Rune Domås.

Bild: Tony Persson

Annons

Rune Domås Västerås somnade lugnt och stilla in i familjens närvaro den 31 oktober 93 år gammal. Han efterlämnar hustrun Gerd och barnen Anita, Christer, Anna, Lotta och Sofia med familjer.

Rune föddes 1928 i Sunne i Värmland, växte upp i Uppsala och studerade teknik och ekonomi i Stockholm. 1959 var det dags för Västerås som kontorschef på K Konsult och Västerås skulle det förbli. Sedan 80-talet egen företagare som byggledare med flygplatser som specialitet. Rune har utvecklat många flygfält och för oss i Mälardalen har nog förvandlingen av Eskilstuna militära flygfält till det moderna civila Kjula varit mest uppmärksammad.,

Annons

Annons

Redan 1944 började Rune nosa på segelflyget helt olagligt. Men det var inte förrän i Västerås det blev på riktigt med såväl segel- som motorflyg-certifikat. Rune har därefter slagit med ordförandeklubban i många organisationer: Västerås Flygklubb, Västerås Flyg Ekonomisk Förening, Västerås Flygmuseum och SFF Region Mälardalen för att nämna några.

I Västerås Flyg började Rune flyga ASEA-tjänstemän i en enmotorig kärra. Så småningom fick han dock ledningen att skaffa ett lämpligare reseflygplan, en Beechcraft Baron, för att sedan med bland annat sig själv vid spakarna erövra världen. Rune förde vidare de förhandlingar med Flygvapnet som ledde till att civilflyget fick tillträde till Hässlö. Nu behövde meken inte längre springa ut med fotogenlamporna till grässtråket på Johannisberg. Man fick i stället tillgång till en lång betongbana med moderna landningshjälpmedel.

På Runes initiativ startades 1998 Västerås Flygmuseum. Sveriges då enda museum med flygande historiska flygplan och avancerade simulatorer. Under Runes självuppoffrande entusiastiska ledning arrangerade museet årligen de fantastiska Roll Out-flygdagarna. Sedan Rune lämnat ordförandeskapet har man, till stor saknad för Västmanlänningarna, tyvärr inte haft kraft att fortsätta den traditionen.

Under Runes tid med museet fick Flygvapenmuseum i Linköping driftsbidrag i storleken 45 miljoner kr/år. Rune drev VFM utan något som helst bidrag. En ofattbar prestation alltså värd hundratals miljoner.

Annons

Annons

Rune! Du var en stimulerande och respekterad ledare, en riktig eldsjäl. Ditt verk kommer att leva vidare i många år. Vi tackar dig.

Ulf Norman

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan