Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Till minne – Olov Nylund

Annons

Olov Nylund har, som tidigare meddelats, avlidit vid en ålder av 89 år. Han sörjs av hustru Marianne, barn och barnbarn, släkt och vänner samt ett stort antal kollegor i kärnkraftsbranschen. Olov tillhörde pionjärerna inom den framgångsrika svenska kärnkraftsutvecklingen och hans insatser har haft ett avgörande inflytande på såväl den teknologiska som affärsmässiga utvecklingen av verksamheten.

Olov föddes och växte upp på en gård i Dalarna men lockades av studier vid KTH där han examinerades i teknisk fysik. Efter examen anställdes han vid dåvarande ASEA:s atomkraftsavdelning som sedermera blev ASEA-ATOM, ABB Atom och numera Westinghouse Sweden. Han blev företaget trogen under hela sin mer än 40-åriga yrkeskarriär och verkade även under flera år efter sin pensionering som konsult och rådgivare åt företaget.

Annons

Annons

Olovs tekniska specialitet var värmeteknik och strömningslära där han besatt ett såväl djupt som brett kunnande och där hans kunskaper även rönte ett stort internationellt erkännande. Hans kunskaper omfattade även anläggningstekniska frågor där kan ofta konsulterades med sin talang för att ställa dom ”rätta” besvärliga frågorna som tvingade unga entusiastiska ingenjörer att tänka efter. Olovs pedagogiska frågor och insiktsfulla kommentarer var allmänt erkända både inom företaget såväl som hos kunder och myndigheter.

Olov deltog i och ledde många stora och viktiga utvecklingsprojekt inom reaktorteknologin. Under flera år var han ansvarig för de världsunika FRIGG-mätningarna där fullstora elektriskt upphettade bränslepatroner utsattes för tryck och temperatur och synnerligen avancerade mätningar genomfördes. Dessa försök utgjorde basen för företagets lyckosamma kärnbränsleutveckling.

Under uppstarten av Sveriges första kommersiella kärnkraftverk, Oskarshamn 1, tillbringade Olov under flera år det mesta av sin tid i Oskarshamn. Nu var det upp till bevis att alla teoretiska beräkningar och genomförda försök även fungerade i praktiken. Ett uppdrag som Olov och många av hans kollegor med god marginal kunde verifiera.

Olov är ändå mest ihågkommen som ledare och idégivare till företagets mest framgångsrika bränslekonstruktion, det så kallade SVEA-bränslet. Detta bränsles prestanda ledde till att bara hälften så mycket uran behövdes för att producera en viss mängd energi jämfört med de tidigare utförandena. Utvecklingsarbetet ledde till ett spektakulärt genombrott för företaget på den internationell bränslemarknaden. Från att tidigare bara levererat till svenska och finska reaktorer kom, från mitten av 90-talet, cirka 85 procent av produktionen att gå på export, ett faktum som står sig än idag. Dessa exportframgångar under 80- och 90-talen skall ses i skenet av de dystra tongångar som rådde angående runt kärnkraften efter folkomröstningen 1980. Inom den internationella kärnkrafts branschen blev nu Olov känd som ”Mr. SVEA”.

Alla gamla såväl som unga ”Atomare” minns Olov med tacksamhet, både som en oerhört kunnig och kreativ ingenjör men också som en mycket fin och vänlig arbetskamrat. Genom sitt gedigna kunnande har han starkt bidragit till företagets utveckling och att det nu verkar vidare som Westinghouse Sweden.

Per Brunzell

Sigvard Junkrans

Annons

Annons

Till toppen av sidan