Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Till minne – Lasse Berggren

Lasse på torparbryggan. Foto: Privat

Annons

Överläkare Lasse Berggren, Örebro, har avlidit i en ålder av 72 år. Hans närmaste anhöriga är hustrun Lilian samt döttrarna Lovisa och Linnea.

Vår vän Lasse dog alldeles för tidigt efter en kort tids sjukdom. Han hade mycket kvar att ge. När vi träffades i hans idylliska sommarhus i slutet av sommaren var han märkt av sjukdom, men ändå trodde vare sig han själv eller vi att slutet närmade sig. Tvärtom bjöd han in till några försommardagar i Trystorp nästa vår och då skulle vi fira hans tillfrisknande. Lyssna på fågelsången i skymningsljuset över sjön och begrunda det fantastiska i att naturen vaknar till liv igen. I programmet ingick långa bastubad, fina samtal, god mat och dryck.

Annons

Annons

Vi hade förmånen att lära känna Lasse under skoltiden i Västerås och förblev sedan nära vänner under hela Lasses levnadstid. Samhällsfrågor och kulturliv intresserade honom som den humanistiskt bildade läkare han var. En stimulerande samtalspartner med glimten i ögat, diskussionslysten och slagfärdig. Rolig, charmig och underhållande. Vi blev på gott humör i hans sällskap. Våra gemensamma resor vidgade vyerna bortom Västerås och Uppsala. Lasse var en anpassningsbar och nyfiken reskamrat vare sig det handlade om att susa ner för Alpernas pister, sova i baksätet på vår folkabuss i Algeriet, inmundiga en vattning soppa i ett kloster på Mont Athos eller hänga vid en bardisk under ferian i Pamplona.

Lasse var vetgirig med en faiblesse för bisarra ämnen. Han visste t. ex. det mesta om brandväsendet. När brandkårens sirener hördes var Lasse den första att kasta sig på cykeln efter brandbilarna. Dramatiken lockade honom. Allt var också intressant att läsa och det var en vanlig syn att se honom försjunken i en skrift vilken som helst. Som rådgivare i personliga krämpor hade läkaren Lasse en patenterad och verkningsfull metod: ”vi väntar och ser”. Det fungerade.

Lasse såg det humoristiska och udda i livet och hade lätt till skratt. Vi saknar Lasse men minns honom med ett leende.

Staffan Rune och Peter Springfeldt

Annons

Annons

Till toppen av sidan