Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Det är oftast vi som ser som är de funktionshindrade

Yrvaket insåg jag att det redan var dags att kliva av tåget. Vi var framme i Västerås. Då kom han gående med raska steg. Han var blind.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Anmäl text- och faktafel

När jag åker tåg mellan Västerås och Stockholm fascineras jag alltid av hur snabbt det går, Jag konstaterar också varje gång att just detta är en av Västerås allra största styrkor. Närheten. Det centrala läget.

Enköping brukar, som bekant, kalla sig "Sveriges närmaste stad". Men, Enköping får ursäkta. Det må vara en tätort, men är inte att betrakta som en riktig stad. Det är Västerås som gäller. Här snackar vi stad och närhet på riktigt.

Örat. Detta fantastiska organ. Det hjälper synskadade och vi som kan höra bör bli bättre på att lyssna.

Bild: TT

Annons

Nåväl. I tisdags var jag på väg till Västerås efter en lång dag av möten i Stockholm. Det hade varit en bra dag, men kroppen berättade irriterat att jag hade suttit lite väl mycket. När jag djupt försjunken i en intressant text insåg att det redan var dags att kliva av tåget rafsade jag ihop mina saker och lederna formligen skrek.

Annons

Mina knän, min rygg, mitt allt bad om nåd eller kanske åtminstone någon form av kärlek. Jag reste mig upp med trött huvud och gnisslande lekamen och mötte en ensam man som kom med raska steg genom tågvagnen. Han hade en väska i den ena handen och en vit käpp i den andra. Han var blind.

Jag stannade till vid tågets utgång, eftersom jag var rädd att han skulle trampa snett vid det berömda avståndet mellan tåg och perrong. Jag frågade om han behövde hjälp och han svarade genom att fråga vilken perrong tåget hade stannat på.

Perrong fem blev mitt svar. "Aha, då är det helt lugnt. Tack." Sedan älgade han iväg i ett imponerande tempo, navigerade sig elegant igenom folkmassan och upp i rulltrappan mot Centralstationen.

Väl i den ryckte han snabbt upp sin mobiltelefon ur fickan. "Jag är här nu. Var är du? Aha. Då ses vi snart." Jag fascinerades över att han använde just ordet "ses", trots att han uppenbarligen var svårt synskadad.

Vi som kan se kanske inte alltid förstår vad liknande markeringar är bra för. För synskadade är ledstråken till stor nytta.

Bild: TT

Det brukar sägas att människor som inte kan se eller höra kompenserar sin funktionsnedsättning genom att andra sinnen skärps. Jag har aldrig varit riktigt säker på om detta har varit en myt eller inte, men faktum är att undersökningar visar att det verkligen är så.

Annons

Annons

Inte minst använder synskadade sig av ljud för att navigera i vardagen. Hur den här mannen på tåget till Västerås gjorde vet jag inte. Men han imponerade. Trots sin synskada var han så förvånansvärt snabb i steget och säker på exakt vart han skulle gå.

Det fick mig också att tänka på oss som har förmånen att både se och höra. Vi som ofta vandrar med blicken rakt fram på gator och torg, vi som ständigt passerar och ser våra medmänniskor utan att varken se eller höra dessa.

Det är främst vi som ser och hör, men varken ser eller lyssnar, som har funktionshinder. Vi borde sannerligen anstränga oss för att frigöra våra sinnen. Och hjärtan.

Daniel Nordström, VLT:s chefredaktör och ansvarige utgivare.

Bild: Göran Widerberg

Tre heta

Magdalena Andersson

Oavsett var man står politiskt och oavsett alla politiska turer. Det har tagit skrämmande lång tid för Sverige att få en kvinnlig statsminister.

Linda Hammar

Det har gått nästan två år. I början av nästa år är äntligen tittarfavoriterna från Köping tillbaka i tv-rutan. Dessutom dyker några nya färgstarka bekantskaper upp.

Annons

Jan-Erik Sahlberg

Sedan 2018 har han varit administrativ chef för Västmanlandsmusiken. Nu får han ett nytt uppdrag. Styrelsen har utsett Sahlberg till ny direktör för just Västmanlandsmusiken.

Citatet

Medmänsklighet är inte enbart att stötta den utsatte, det är också att vara den människa som får andra att blomma.

Tomas Sjödin, författare och pastor.

Annons

Annons

Till toppen av sidan