Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Cecilia Rindbäck Tiger
Youtube-feber, Bianca Ingrosso och en gratis julklapp

Det är tre veckor kvar till julafton. Lydia har namnsdag och det är hög tid att börja plita på önskelistan. Jag har kommit på en grej och vet du vad tomten? Den är helt gratis.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Låt mig inleda med att förklara något om den, möjligen, lockande rubriken. För visst var det något som gjorde att just du valde att läsa?

Då är du i gott sällskap.

Enligt Svenskarna och internet är Youtube det mest googlade ordet 2021. Av de 8-19-åringar som följer streamers, influencers eller youtubers är Bianca Ingrosso, med sina 1,2 miljoner följare på Instagram, en av de mest populära.

Hon har nyligen varit föremål för stora mängder näthat. Så pass att hennes far Emilio Ingrosso, tidigare bakgrundsdansare och numera framgångsrik krögare, använt sina sociala kanaler och vädjat om att eländet måste få ett slut.

Annons

Annons

Han skriver bland annat:

”Det RASAR in hat och min älskade fina dotter är stark, starkare än många andra men detta är inte rimligt! Är det ok att ett helt land mobbar en 26-årig tjej?”

Ramaskriet, just denna gång, hade sitt ursprung i en adventskalender som Biancas företag Caia cosmetics låg bakom och som blev en besvikelse för flera som beställt den, då de hade högre förväntningar.

Bianca Ingrosso är född på 90-talet. Hon tillhör den första generationen som har internet med modersmjölken och sociala medier lika givna som puberteten. Bianca Ingrosso figurerar flitigt i realityserien Wahlgrens värld, hon vloggar, sitter i Talang-juryn, har varit sommarvärd i P1, vunnit Kristallen, talat ut om sin bulimi, sitt kärleksliv, sin tuffa uppväxt och hon är en driven entreprenör. Bland annat. Är det framgångarna som väcker ont blod där ute bakom skärmarna? På en plats där den som är elak inte behöver ta några konsekvenser?

Bianca Ingrossos mormor Christina Schollin är född på 30-talet och skriver inlägg till sina nära 100 000 följare på Instagram. Hon gör reklam för broddar till skorna, vaccin mot pneumokocker och uppdaterar följarna om sin familj och om soliga tillställningar i Spanien. Hon verkar ha klarat sig bättre från illvilliga nätstormar.

Jag tänker inte ge mig på att försöka analysera dem som hatar och hotar på nätet. Främst för att jag inte förstår mig på dem, men också för att jag inte tycker att de behöver någon uppmärksamhet.

Annons

Hur flinka är vi egentligen på att praktisera något så fundamentalt och viktigt som att vara snälla? Att vara osjälviska mot våra medmänniskor. Där vi har vardagens etik som vapen och gör saker – eller låter bli – med omtanke om de runt omkring oss.

Annons

I en tid där quickfix är lika självklart som bebisens första andetag: min önskan om mer snällhet kan varken klickas hem Black friday-billigt eller hittas på någon rea-galge på H&M. Den måste vi alla bidra till, det är gratis och den måste komma inifrån.

Om jag varit influencer hade jag valt att använda min plattform för att påverka människor att bli mer snälla mot varandra. Jag hade skrivit inlägg som:

”Ös på med snällhet mot andra, få snällt tillbaka och sluta för satan, ursäkta, upp med näthat. Det är inte okej.”

Citatet:

Jag läser tidningen med hjälp av förstoringsglas.

Mary Söderberg fyller 100 år och har prenumererat på VLT sedan 1940.

Tre heta:

1: Årets västmanlänning. Juryn har gjort sitt och på måndag publicerar vi första kandidaten.

2: Sverige som äntligen har fått en kvinnlig statsminister i Magdalena Andersson (S). Skammen över den tid det tagit innan något så självklart blev verklighet kan vi försöka glömma för en stund.

3: Årets bästa. I kväll prisas flera av våra kompetenta medarbetare på VLT under en årlig ceremoni. Läs om vinnarna under fredagskvällen.

Annons

Bianca Ingrosso tillsammans med sin mamma Pernilla Wahlgren på Kristallengalan 2019. Foto: Jonas Ekströmer/TT

VLT:s nyhetschef Cecilia Rindbäck Tiger har en önskan om mer snällhet på önskelistan. Foto: Pontus Lundahl/SCANPIX

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan