Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Till minne – Margareta Lindqvist

Vår kära vän Margareta Lindqvist Västerås har avlidit 86 år gammal. Närmast sörjande är maken Hans Lindqvist och barnen Anna och Henrik med familjer.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Margareta var född och uppväxt i Ransta där föräldrarna bedrev snickeri och jordbruksverksamhet och var engagerade i den lokala Missionsförsamlingen.

Margareta tog studenten i Sala och fick dessutom en kantorsexamen tack vare uppmuntran av församlingens kantor. Hon avlade en filosofie magisterexamen i Uppsala och blev lärare i engelska och svenska. Under studietiden träffade hon sin blivande man Hans Lindqvist som utbildade sig till präst. De gifte sig 1964 och flyttade till Fagersta för de första lärar- och prästtjänsterna. Margaretas år därefter som lärare på Fryxellska skolan i Västerås och på Fellingsbro folkhögskola fick ett par avgörande avbrott.

Annons

Annons

Tillsammans med maken och de två barnen reste Margareta till Liberia i Västafrika där hon arbetade som lärare 1973 -76 på Lamcos internationella skola och därefter 1984-86 på Gbarnga School of Theology. Där upprättade de kontakter som hållits vid liv sedan dess.

Margaretas pedagogiska och organisatoriska förmåga kom väl till pass under den period då hon var stiftskonsulent i Västerås stiftskvinnoråd. Det arrangerades inspirationsdagar på Stiftsgården i Rättvik, dagar för vila och gemenskap, kvinnoläger i Bergslagen, syföreningsdagar med mera, allt med höga ambitioner och många deltagare.

Margareta framhävde inte sig själv, men vi är ändå många som sett Margaretas breda kompetens och engagemang. Kvinnoperspektivet och det internationella ansvaret stod alltid i fokus. Hon hade ett genuint intresse för litteratur, musik, textilt arbete och kvalité. Det kunde gälla såväl tovning som tvåändsstickning, vävning och broderi. Hennes stora intresse för natur och kultur hade grundlagts i hemmet. Det kom till uttryck i artiklar som publicerades inom ramen för Berättelser – Från västmanländska trädgårdar. 2012. Kort tid innan Margareta blev sjuk slutförde hon ett gediget släktforskningsprojekt utifrån sina föräldrar, ”Ingeborg och Eleon. En släktkrönika.”

Birgitta Larsson

Kajsa Wejryd

Annons

Annons

Till toppen av sidan