Förra veckan genomförde Novus, på uppdrag av Sveriges Radio, en opinionsundersökning. Detta för att bland annat undersöka partisympatier och viktiga valfrågor knappt ett år innan valet.
Drygt 1 000 västmanlänningar, i åldrarna 18–84 år deltog i undersökningen, vilken P4 Västmanland berättade om förra veckan. I undersökningen framkom att hela 68 procent av de svarande västmanlänningarna anser att lag och ordning är den viktigaste valfrågan.
Annons
Annons

Lag och ordning är den viktigaste valfrågan för västmanlänningarna. Det förbryllar kriminologprofessorn Leif GW Persson.
Bild: TT
Det är ett resultat som förbryllar kriminologprofessorn Leif GW Persson, vilken Sveriges Radio har pratat med angående undersökningen. Det som överraskar Persson är framför allt att frågan om grov brottslighet gäller så få människor, eftersom brotten främst utförs av kriminella gäng. Persson ger också delvis medierna skulden till att detta vuxit till en så viktig fråga.
Jag anser att Leif GW Persson, som för övrigt alltid är lika underhållande att lyssna till, delvis har rätt. Jag förde också fram mina tankar i P4 Västmanland i en diskussion med Lasse Eskelind, kanalchef för just P4 Västmanland.
Leif GW Persson har rätt på så sätt att den grova kriminaliteten i Sverige framför allt handlar om gängkriminalitet, vilka förstås få väljare är involverade i. Han har också rätt i att många förmodligen drar en felaktig koppling mellan gängkriminalitet och invandring. Ja, personer med invandrarbakgrund är överrepresenterade i brottstatistiken – men det handlar också om ett fåtal individer. Det är förstås få med invandrarbakgrund som är kriminella.
Annons
Annons
Men, trots att Leif GW Persson har rätt i detta är jag inte förvånad över att lag och ordning är den viktigaste valfrågan för västmanlänningarna. Även om det, som Leif GW Persson påpekar, handlar om ett fåtal individer som är involverade drabbar gängkriminaliteten även människor i stort. Den skapar otrygghet.
Västerås har till exempel varit drabbat av många rån under detta år. Skjutningar och annan grov brottslighet skapar också stor oro. Dessutom finns det risk att människor som inte är involverade i brottslighet hamnar i skottelden. Jag tänker till exempel på tolvåriga Adriana som sköts ihjäl – av misstag – i Botkyrka sommaren 2020.
Hur är det då med mediernas ansvar? Skriver vi för mycket om kriminalitet? Skrämmer vi upp människor i onödan?
Mitt svar på den frågan är att vi som verkar inom medierna naturligtvis måste berätta om vad som sker i vårt samhälle. Det skulle vara tjänstefel att inte skriva om kriminalitet. Men, vi måste också alltid komma ihåg att vi har ett stort ansvar och att det vi skriver, sänder och berättar påverkar människor.
Därför är det viktigt att medierna också skildrar allt positivt som sker i samhället och ger en sanningsenlig, balanserad och trovärdig bild av vår samtid, detta med ansvarstagande publiceringar.
Annons
Det är mediernas uppdrag. Det är vår skyldighet. Det är vårt jobb.
Tre heta
Årets västmanlänning
Fyra starka kandidater presenteras i dagarna i VLT och många välförtjänta vinnare har korats genom åren. På måndag avslöjas det vem som vinner titeln 2021.
Annons
Marta Cecilia Saelöen
Opera förknippas inte alltid med unga, men den 24-åriga operasångerskan, som är en av Konserthusets vänners ungdomsstipendiater, hoppas nu att fler unga ska upptäcka musiken.
Maria Thorén
Under de senaste 20 åren har hon arbetat på Bauer. I januari börjar hon jobba i VLT-huset. Då tar hon över efter Rickard Mäkitalo och blir försäljningschef för Bonnier News tidningar i Västmanland.
Citatet
Lagar är som spindelväv, de fångar småflugor, men getingar och klägg bryter sig igenom.
Jonathan Swift (1667–1745), irländsk-brittisk kyrkoman, författare och satiriker.