Annons

Annons

Annons

Annons

Köping

Till minne: Miljökämpen Olof Karlsson har gått bort

Tidigare Köpingsläraren och miljökämpen Olof Karlsson har avlidit i en ålder av 82 år. Han sörjs närmast av döttrarna Christina och Charlotta med familjer. Här skriver vännen Carl Olov Persson några ord till minne.

Olof Karlsson. Foto: Martin Wallgren.

Annons

Olof Karlsson växte upp på föräldragården utanför Nybro i Småland, tog lärarexamen vid Lunds universitet och kom så småningom till Köping, där han blev lärare på Scheeleskolan.

I Köping engagerade han sig i kommunalpolitiken där han framför allt drev miljöfrågor. Engagemanget ledde bland annat till satsningen på energiskogsodling där snabbväxande salix planterades på ett område mellan Malmön och Hedströmmen, ett projekt han drev tillsammans med Lantbruksuniversitetet.

Annons

Annons

Olof Karlsson tog 1978 initiativet till att bilda Västmanlands Energiförening och blev föreningens förste ordförande. 1983 tog Olof Karlsson sedan över ordförandeposten i Sveriges Energiföreningars Riksorganisation, Sero, en post han hade fram till 2006. Olof Karlsson var för det mesta föreningens talesperson då de besökte riksdag och regering.

Olof Karlsson engagerade sig i flera olika miljöprojekt och under några år i början av 90-talet var han anställd på halvtid av Statens Energiverk som vindrådgivare.

Carl Olov Persson

Annons

Annons

Till toppen av sidan