Annons

Annons

Annons

Västerås

Sigrid Renklint skriver kroppsligt och kul om psykisk ohälsa

Debutanten Sigrid Renklint ville inte skriva en hurtig självhjälpsbok. I stället blev det en lättsam krumelur, som hon hoppas kan hjälpa den som har det tufft ibland.

Text

När Sigrid Renklint från Västerås upplevde en svacka i livet ville hon skriva en annorlunda bok om saken. I dagarna publiceras Jag kanske bara behöver bada lite näck, med illustrationer av Johan Brosow.

– Det är ett får i ulvakläder, en självhjälpsbok insmugen i det lekfulla. Det jag önskar och hoppas är att man blir lite uppmuntrad när man läser den. Att man kan få slappna av och känna att det man upplever är mänskligt, säger Sigrid Renklint.

Boken börjar med att Carin, en medelålders kvinna med utflugna barn, avskiljs från sin livsgnista. Livsgnistan är bokens huvudperson, och visar sig har ett eget liv. Gnistan rör sig i en metafysisk värld där hon bland annat möter andra livsgnistor som lossnat från sina jord-jag.

Annons

– Det är en knasig bild för att kunna beskriva någonting verkligt. När man är där kan det kännas precis som att man har gått sönder på något sätt. Det kan upplevas väldigt fysiskt.

Annons

Bokens Carin med sin livsgnista i bakgrunden. Johan Brosow har illustrerat boken.

Sigrid Renklints egna upplevelser av att ha det tufft beskriver hon som allmängiltiga.

– Det jag beskriver i boken har alla upplevt, och har de inte det så kommer de att göra det någon gång i livet. Det handlar om att uppleva en känsla av hopplöshet och meningslöshet.

Den tappade livsgnistan i boken har som sitt mål att komma in i människan igen. Om inte det sker riskerar tillståndet att bli permanent, berättar andra livsgnistor hon träffar på. Under berättelsens gång blir Carin allt mindre apatisk och gnistan släpps in i kroppen, för att strax separeras igen när Carin mår sämre igen.

Kanske kommer det aldrig bli helt som förut, tänker en lite stukad livsgnista efterhand.

– Gnistan är rösten har vi inom oss som vill att vi ska rycka upp oss, som vi hör när vi verkligen försöker få fatt i vår energi. Det är inte konstigt att bokens gnista är lite frustrerad. Den vill ju trots allt få Carin att vilja leva och känna att det är härligt, säger Sigrid Renklint.

Sigrid Renklint skriver avväpnande och humoristiskt om psykisk ohälsa. Foto: Privat

Varvat med bokens underfundiga och hoppfulla berättelse finns inslag med tips och råd från experter - en präst, en terapeut och en yogacoach.

Annons

Annons

– Jag tror att vi i Sverige har pratar för lite om andlig hälsa. Det handlar om identitet och existentiella frågor som vi kanske inte har varit så bra på att ta hand om. Vi behöver möta de stora frågorna: Vad är meningen med livet? Vad är meningen i mitt liv? Vad har jag för sammanhang? Sådana frågor kommer förr eller senare ikapp en, säger Sigrid Renklint.

Sigrid Renklint har tidigare varit yrkesverksam som journalist. Numera arbetar hon som stresshanteringspedagog och behandlingsassistent, vid sidan av författarskapet. Hon har redan flera nya böcker på gång, en bok om stillhet och en diktsamling.

Jag kanske bara behöver bada lite näck hoppas hon kan bli en bok som köps av en partner eller vän och sticks i näven på någon som inte mår så bra.

– Tanken är att den ska vara lättsam och att man ska kunna läsa den även om man är låg. Man kan lära sig något om hur man kan stötta sig själv, och om att stå på sig egen sida i svårigheter.

Sigrid Renklint debuterar som författare med boken "Jag kanske bara behöver bada lite näck". Foto: Privat

Fakta

Litteratur

Jag kanske bara behöver bada lite näck

Sigrid Renklint, illustrationer av Johan Brosow

Palmkrons förlag

Sigrid Renklint har skrivit en annorlunda självhjälpsbok. Foto: Privat

Jag kanske bara behöver bada lite näck av Sigrid Renklint och Johan Brosow.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan