Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Till minne – Henrik Thane

Annons

Henrik Thane, vän, kollega, verkställande direktör för Safety Integrity AB och professor vid Mälardalens högskola har avlidit i en ålder av 51 år. Närmast anhöriga är hustrun Marianne och barnen Cornelia och Edvin.

I sin doktorsavhandling presenterade Henrik grunden till den tidsmaskin för industriell mjukvara som kom att utgöra basen till företaget Zealcore Embedded Solutions som vi gemensamt grundade. Det var dock Henriks bebis från början till slut. Hans enastående drivkraft, uthållighet, och förmåga att själv navigera och skapa det som krävdes för att nå långsiktiga mål gjorde att vi efter några år kunde sälja företaget. Henrik gick vidare genom att skapa Safety Integrity. Ett företag där han som assessor och rådgivare hjälpte en stor mängd företag att höja och säkra kvaliteten på den mjukvara som styr deras produkter, däribland självkörande fordon, tåg och robotar. Parallellt med denna entreprenöriella gärning deltog Henrik med stort engagemang i flera nationella och internationella forskningsprojekt vid Mälardalens Högskola. Hans kreativitet och kännedom om såväl vetenskapliga landvinningar som näringslivets verkliga utmaningar har varit avgörande för utvecklingen av högskolans forskning i pålitliga mjukvarusystem.

Annons

Annons

Utöver Henriks driv, innovativitet och såväl breda som djupa kompetens så var grunden till hans framgångar en osedvanlig förmåga att se helheten och tydligt förmedla sina tankar och förslag. Dessutom var det roligt att jobba med Henrik. För Henrik var inget omöjligt, han fokuserade sin kraft på att finna en lösning i stället för att spendera tid på att tvivla. Genom sin starka övertygelse och positiva livssyn fick Henrik dessutom andra att känna samma sak. Tillsammans med Henrik var allt möjligt. Symptomatiskt för Henrik var det svar han gav på en fråga om medverkan i ett forskningsprojekt en dryg månad innan sin bortgång: “Givetvis är jag intresserad av roliga forskningsprojekt. Jag är på.”

Henrik var en fantastiskt bra vän och inspirerande kollega. Det var enkelt att må bra i Henriks sällskap. Han hade tålamod, var överseende, och fick andra att använda sina bästa sidor. Uppfinningsrik och fylld med idéer, om allt från det mest vardagliga till det djupt tekniska. Samtidigt som han var hårt arbetande, hade Henrik förmåga att slappna av och njuta av livet tillsammans med de många personer han gjorde till sina vänner. Han var kvicktänkt, beläst, varm, glad och rolig. Vi minns de stunder då han tog fram gitarren.

Vi har många glada minnen av Henrik som vi kommer att bära med oss genom livet. Tänk gärna på Cancerfonden.

Hans Hansson, Christer Norström och Kristian Sandström

Till toppen av sidan