Annons

Annons

Annons

Västerås

LISTA: Redaktionens bästa örongodis — här är poddarna som förgyller jullovet

De är folkbildande, vassa, roliga och chockerande. VLT:s poddknarkare bjuder på bästa tipsen för julgodis i ljudform – oavsett om du kokar knäck eller behöver en paus från svärföräldrarna.

Text

Vad: Raseriet. En modig, rolig och personlig samtalspodd med journalisterna tillika kusinerna Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby, som behandlar allt från relationer till rasism i mediebranschen. Finns på Spotify.

För vem: För dig som är samhällsintresserad och vill få bättre koll på samtida populärkultur och musik. På svenska.

När: Finns avsnitt från 2015 och släpps nya varannan vecka.

Amie Bramme Sey (vänster) och Fanna Ndow Norrby har podden Raseriet.

Bild: Christine Olsson/TT

Vad: "DJ 50 spänn". En gäst får 50 kronor att köpa begagnade skivor för. Därefter spelas musiken upp. Det kan bli allt från fantastiska låtar till underbart hemskt. På svenska.

Annons

Annons

För vem: För dig som letar efter musik som varken du eller dina vänner har hört.

När: Uppdateras bara en gång i månaden, men det finns också flera årgångar av gamla program att lyssna till.

Vad: Throughline. Spännande, intressant och lärorikt om aktuella händelser ur ett historiskt perspektiv. Podden förklarar med hjälp av modern forskning hur samhällsfenomen som Halloween eller kvinnorörelsen i Afghanistan utvecklats och kommit att bli det de är idag. Dramatiskt om historia och nutid. Från amerikanska National Public Radio.

För vem: Det finns garanterat ett avsnitt för alla, men särskilt de som är intresserade av kultur och historia kommer att älska podden. Engelska.

När: Kommer nya avsnitt varje vecka.

I podden Throughline kan man få veta varför vi firar Halloween. Målning av Daniel Maclise

Vad: "Revolutions". Underhållande om mänsklighetens stora uppror, från engelska inbördeskriget till ryska revolutionen. På engelska.

För vem: Alla som har det minsta intresse för historia. Samma person har tidigare gjort en podd om romerska riket ("The history of Rome"), som också rekommenderas.

När: Nya avsnitt varannan vecka. Många tidigare avsnitt finns.

I podden "Revolutions" får man bland annat veta varför denne man miste huvudet. Målning av Anthonis van Dyck.

Vad: "P1:s Mellanösternpodd". Följer nyheterna och berättar framförallt bakgrunden till det som händer. På svenska.

Annons

För vem: Du som vill veta bakgrunden till nyheter.

När: Nya avsnitt varje söndag.

Vad: Har man ännu inte koll på komikern Marc Marons intervjupodd "WTF with Marc Maron" är det dags att spana in den. I de personliga kändisintervjuerna får man reda på minst lika mycket om Marc Maron själv. Förra året drabbades han av en stor förlust i livet när hans sambo, den kända filmregissören Lynn Shelton, avled. Lyssnarna har, utöver de djupgående samtalen med kända personerna, fått följa de olika faserna i Marons sorgeprocess. Nyligen intervjuade han filmstjärnan Halle Berry. Ett hörvärt avsnitt som handlade till viss del om hennes svåra barndom.

Annons

För vem: Den som vill höra djupgående samtal med kändisar. Bonus om man är intresserad av amerikansk stand-up eftersom Maron ofta återkommer till ämnet.

När: Nya avsnitt två gånger i veckan.

Marc Maron. Foto: Dmitri von Klein

Vad: Har du också svårt att somna ibland? Sova med Dan Hörning är podden som inte gör dig besviken. Trots att avsnitten bara är omkring 20 minuter långa är det inte svårt att somna ifrån den. Poddproffset Dan Hörning läser Wikipediaartiklar med så långssam och tråkig stämma som möjligt. I godispåsen finns bland annat en åtta avsnitt lång följetong om påvar. För intressant? Oroa dig inte, det här slår vågbrus och vitt ljud alla vaknätter i veckan.

För vem: Den som är trött men inte kan somna.

Annons

När: Nya avsnitt varannan vecka.

Vad: Veckopanelen av Kvartal. Panelsamtal om svensk politik, där deltagarna hinner prata till punkt utan att bli långrandiga.

För vem: Är du intresserad av politik och samhällsfrågor ska du inte missa denna.

När: Nya avsnitt varje lördag morgon.

Vad: Historiepodden, av och med historielärarna Robin Olofsson och Daniel Hermansson. Allmänbildande och roligt om allt från det första puniska kriget till rysk humor under 1900-talet. En prisbelönt och hyllad podd som är värd att upptäcka.

För vem: Alla som sov sig igenom historielektionerna i skolan.

När: Nya avsnitt varje vecka.

Historiepoddens Robin Olofsson och Daniel Hermansson tar sig bland annat an Franska revolutionen. Målning av Eugène Delacroix

Annons

Vad: Älskade psykopat av Emilie Olsson. I Älskade psykopat möter lyssnaren män och kvinnor som har haft relationer med psykopater eller narcissister. Det kan vara kärleksrelationer, vänskap, familj eller jobbrelationer. Oavsett är det fängslande, och ger praktiska tips till den som vill lämna en destruktiv relation.

För vem: Den som gillar thrillers från verkliga livet eller har erfarenhet av destruktiva relationer i någon form kan ha utbyte av podden.

När: Nya avsnitt varje vecka.

Vad: "Ursäkta" med Johanna Nordström och Edvin Törnblom. Johanna Nordström och Edvin Törnblom delar med sig av allt – högt som lågt. "Ursäkta" blev "Årets podd" på Guldörat där Johanna Nordström även blev "Årets poddprogramledare".

Annons

För vem: Gränslösa galningar som gillar att lyssna på gränslösa galningar. Mycket humor och ironi.

När: Nytt avsnitt varje torsdag.

Edvin Törnblom och Johanna Nordström. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Vad: Extraordinary stories podcast med Barry Henderson. En fantastisk historieberättare tar lyssnaren med på en svindlande resa in i nutidens mest fascinerande berättelser. Det är mord, försvinnanden, mystiska händelser och mycket mer som levereras med skrockande skratt och skotsk dialekt.

För vem: Alla som gillar en bra historia.

När: Nytt avsnitt en gång i månaden.

Vad: "Mästerverken". En pod från P2 som går igenom den klassiska musikens stora verk, både uråldriga, gamla och moderna.

För vem: Du som gillar klassisk musik, men inte är expert.

När: Släpps i stort sett varje lördag.

Västerås sinfonietta tar sig an ett mästerverk i Västerås domkyrka. Bakgrunden till de stora verken kan du höra mer om i podcasten "Mästerverken". Foto: Jonas Bilberg

Annons

Vad: "Kermode and Mayo's film review". Allt om nya filmer med två halvgalna herrar från BBC. Filmvetaren Mark Kermodes sågningar ("rants") över sämre större Hollywoodfilmer kommer med ojämna mellanrum och har blivit legendariska.

För vem: Inte bara för filmnördar. Programmet är så underhållande att du inte ens behöver vara intresserad av film eller gå på bio för att uppskatta den.

Annons

När: Varje fredag. Men programmen görs ibland av inhoppare som inte alltid är lika bra som originalen.

Kalle Lind intervjuar fritt i podden "Snedtänkt". Foto: Roos & Tengnér AB

Vad: "Snedtänkt". Den nöjeshistoriske nörden Kalle Lind intervjuar någon som vet mycket om ett obskyrt ämne. Det är samtal som kan spåra in på annat, vilket delvis är meningen.

För vem: Du som vill grotta ner dig i nöjeshistoria.

När: Varje torsdag.

Fakta

Poddtoppen 2021

1. P3 Dokumentär

2. Ursäkta, med Johanna Nordström och Edvin Törnblom

3. Alex & Sigges podcasts

4. Mellan himmel och jord

5. Rättegångspodden

6. Framgångspodden

7. Flashback forever

8. P3 Krim

9. Spöktimmen

10. Wahlgren & Wistam

Sajten Poddtoppen listar svenska poddar med flest lyssningar på iTunes. I slutet av året sammanställs en lista med de poddar som har haft högst placering på listan sammanlagt, under hela året.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan