Annons

Annons

Annons

Annons

Till minne – Åke von Sydow

Annons

Civilingenjör Åke von Sydow, Västerås, har avlidit, 95 år gammal.

Han sörjes närmast av sönerna Carl, Martin och Daniel med familjer.

Åke von Sydow växte upp i Norrköping, där hans far var disponent vid Holmens Bruk. Efter militärtjänst i Eksjö, examen vid KTH i Stockholm och fördjupade studier vid MIT i Massachusetts fick han anställning som konstruktör och med tiden försäljningsdirektör vid Stal-Laval Turbin i Finspång. Efter att ha etablerat kontor i London blev världen hans arbetsfält vid lansering av turbiner för skilda ändamål inklusive ett flertal till de svenska kärnkraftverken.

1980 värvades Åke till dåvarande Asea i Västerås. Här fick han vid sidan de verkligt stora kraftverksprojekten världen över möjlighet att på allvar engagera sig i ett i ungdomen väckt intresse för orglar och orgelmusik. Åke talade varmt om hur organisten och musikläraren vid läroverket i Norrköping, Harald Cedervall, väckt hans musikintresse. Bekantskapen med Augustin Mannerheim med dennes hemorgel på Grensholm och ett möte med Albert Schweitzer blev avgörande för hans orgelintresse.

Annons

Annons

I Västerås domkyrka, vid den sedan decennier anordnade orgelmusiken lördagar kl. 12, fick Åke tillsammans med många andra sitt lystmäte av levande orgelmusik. Han ingick i en trogen kärna, som efter konserten analyserade vad man fått höra. Här hade Tomas Tranströmer, sedermera Nobelpristagare, en given plats. Vid konserterna inspirerades han till sin dikt "Kort paus i orgelkonserten".

Vid planeringen av och genomförandet av renoveringen av domkyrkans 100-åriga Åkerman & Lund-orgel var Åke med sitt brinnande intresse och sitt minst sagt omfattande kontaktnät en ovärderlig tillgång. Något som givetvis också gällde vid renoveringen av den stora Walcker-orgeln i Stockholms stadshus. Kanske var det Åkes förtjänst att ett Stadens projekt höll budget!

Dåvarande musikläraren vid Rudbeckianska skolan, Rolf Lindeborg, låg bakom tillkomsten 1961 av en tvåmanualig Hammarbergorgel i läroverksaulan. Den monterades snart nog ned, då 68-rörelsen befarade att eleverna inför blotta åsynen kunde förledas till fördärvlig psalmsång. När Åke på 90-talet fick kännedom om att orgelns alla delar fanns magasinerade, antog han tillsammans med Asea-kollegan Arne Dybvig utmaningen, att endast utifrån några foton och underhand förmedlade minnesbilder, iståndsätta orgeln på plats.

Annons

När Västerås med kunglig pompa firade 1000 år, var det den stolte majoren i reserven, Åke von Sydow, som med militär disciplin höll i trådarna. Att det gamla ångkraftverket idag är ett kombinerat teknikmuseum och äventyrsbad, är ytterligare ett exempel som bär Åkes signatur.

Vi är många som idag känner tacksamhet över att ha fått ta del av Åkes värme och generositet!

Mats Ericson

Domkyrkoorganist emeritus

Annons

Annons

Till toppen av sidan