Annons

Annons

Annons

Västerås

Roger minns sin barndom – del 6

Västeråsaren och poeten Roger Bergkvist delar med sig av sina minnen från barndomen. Här är sjätte delen.

Text

Annons

Anmäl text- och faktafel

Lyckliga bröder

Kjelle och Roland hade TV hemma. De var två lyckliga bröder.

Vi andra fick i bästa fall gå bort och titta någonstans varannan vecka. Kjelle och Roland tittade varenda dag och berättade väldigt gärna om program som de sett.

Utbudet var inte stort och onsdagarna TV-fria, men det gjorde inget. Då såg de på testbilden istället och räknade gångerna den hoppade på tio minuter. Eller femton.

Igår var det nog rekord, kunde Kjelle säga där vi stod ett gäng under gatlyktan.

Vi får se hur det blir i kväll, tillade Roland.

Åh, så lyckliga de var!

Konsum på 1950-talet på Malmabergsgatan. Foto: Sture Jansson/VLT:s arkiv

Annons

Annons

Sommarjobb

Konsum på Malmabergsgatan stod med baksidan åt Ängsgärdet. Där ställde jag paketcykeln mellan skubben. Den var grön med Konsum i vita bokstäver under ramen så det syntes var man kom ifrån.

Jag sommarjobbade i butiken mellan femman och sexan. I jobbet ingick att städa på lagret, det var ensamt och ganska trist. En gång fällde jag upp locket på soptunnan och kastade prick med två spruckna ägg. Osis, för just då kom föreståndaren med skubb och ropade: Ut på cykeln med dig!

Skubbet var till fru Ohlsson med h på Odengatan, eller om det var Baldersgatan, Ohlsson i alla fall. Många trappor knarrade på Ängsgärdet men hennes tog nog priset. Så hon hörde när jag kom och öppnade innan jag var framme vid dörren. Fru Ohlsson var pratsugen och bjöd alltid på något. När jag berättade om äggen blev hon full i skratt.

Malmabergsgatan-Odengatan på 1950-talet. Foto: Sture Jansson/VLT:s arkiv

Skoluppsats

”Vi har ingen egen bil så vi fick åka med Staafs på semester. Dom har en stor Dodge så det fanns plats för allihop för tre satt fram och fem bak och tälten la vi på taket.

Det var första gången vi åkte på semester så jag hade längtat sen det var snö. Vi åkte till Dalarna och i Hedemora tälta vi första gången. Man fick inte komma åt tältduken för då regna det in. Det regna för det mesta. I Orsa låg vi på en loge.

Annons

Annons

I Mora träffa vi Mora-Nisse. Han stog i sin sportaffär och sålde minnessaker och såg ut som i länstidningen. Jag köpte en fågelholk som är en sparbössa som det står Mora på. Då syns det att man varit där. Hemma berätta jag att jag köpte den av Mora-Nisse.

Man är med om mycket på semester.”

Roger Bergkvist

Roger Bergkvist.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan