Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Till minne – Per och Birgitta Jacobsson

Per och Birgitta Jacobsson 1931 respektive 1933 till 2021. Per Jacobsson, 90 år, och Birgitta Jacobsson, 88 år, har som tidigare meddelats, avlidit i april respektive juni 2021 i sitt hem i Västerås. De sörjs närmast av sönerna Michael, Claes och Hans samt dottern Susanna med familjer.

Annons

På trettondagsafton skulle Per och Birgitta ha firat 67-årig bröllopsdag men nu delar de istället viloplats vid Norrbärke kyrka i Smedjebacken, där de vigdes år 1955.

Per Jacobsson föddes i Karlshamn i Blekinge som enda son till Jacob och Hilma Jacobsson. Redan när Per var 13 år gick fadern bort, vilket medförde att Per i unga år fick bestämma sig om han skulle överta faderns verksamhet eller läsa vidare. Han valde det senare. Birgitta, född Klingert, var också det enda och mycket efterlängtade barnet till Signe och Klas Klingert i Jobsbo, Smedjebacken. Hon fick möjlighet att ta pianolektioner tidigt och tog studenten eftersom hon var musikalisk och hade ”ett gott läshuvud”.

Annons

Annons

Redan innan studentexamen träffade Birgitta sin Per på en julbal i Ludvika. Efter student och militärtjänst flyttade de till Stockholms för studier och snart följde både förlovning, bröllop och barn. Familjen växte och den unga familjen bytte bostadsort utifrån Pers karriär som plan- och stadsarkitekt. Mellan 1955-1965 fick de tre pojkar och flyttade från Stockholm till Nyköping och sedan vidare till Sundsvall för att därefter landa i Västerås där familjen rotade sig och fick ytterligare en dotter. Här växte även umgänge och vänkrets med grannar, kollegor, medlemskap i föreningar och engagemang kring oss barn. Tack vare Birgittas närvaro och gästfrihet kunde vi som barn njuta av ett hem som alltid var öppet för släkt, vänner och ”kompisar”. Uppväxten präglades också av en strävan till bildning som kombinerades med familjeäventyr. Vid ledigheter stuvades den stora familjen gärna in i husvagn eller båt för biläventyr i Europa eller segling. Med oss fanns alltid guideböcker, ur vilka Birgitta läste högt under vägen.

Sedan vi flyttat hemifrån har huset fortsatt befolkas av vänner, barn, hundar, tretton barnbarn och de barnbarnsbarn som sedan följde. Per och Birgitta prioriterade alltid att ta hand om och hjälpa den stora familjen, släkt och vänner. Efter den första julen utan våra fina föräldrar vill vi dela med oss av deras varma kärnvärden. Lär hela livet, slösa med kärlek till dina nära och vårda övriga relationer så att de hålls goda. Det ger både ett gott liv och samhälle, vilket Birgittas och Pers liv illustrerar så väl.

Michael Klingert

Claes Jacobsson

Hans Jacobsson

Susanna Höglund

Till toppen av sidan