Annons

Annons

Annons

Annons

Bandy

Till minne – Lars-Åke "Timpa" Adolfsson

Ungdomsfostraren, ledaren Lars-Åke ”Timpa” Adolfsson, Vetlanda, i Bandy-Sverige bara kallad ”Timpa” har som 82-åring lagt skridskorna och klubban på hyllan för gott och blåst det sista andetaget i visselpipan.

Lars-Åke ”Timpa” Adolfsson, 1939–2021.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Sörjes närmast av hustru Karin, barnen Lena och Håkan med familjer.

”Jag har inte tid” var ord som aldrig slog rot, hos denne 187 cm reslige man! Matchvikten var densamma, som när han som back var med om att från div 4 spela upp Vetlanda BK i högsta serien till säsongen 1960/61.

Annons

Annons

Flera decennier ledde han Svenska Bandyförbundets sommarbandyskola i Västerås. 400 deltagare från de bandyidkande nationerna, tre veckor i bästa semestertid, - hustru Karin, borde få det finaste priset!

Sommarbandyskolans idé byggde på fri anmälan, anmälningsavgiften rekordlåg-skulle enbart bära kostnaderna, gärna något socialt inslag i programmet och en mix av lek och allvar som tema.

Withalaskolan var ”Timpas” arbetsplats under många år. En skola som under senare tid har haft stökig social studiemiljö, väktare och polis har fått hjälpa till.

– Under ”Timpas” tid hade inte sådant skett, han hade sett och stoppat det innan det dykt upp, sa en före detta elev häromdagen.

Bandykul för de allra minsta i Vetlanda var ”Timpas” grej. Under många år intog han också rollen som jultomte. Ingen roll var främmande för denne eldsjäl.

Vetlanda BK har under de senaste 25 åren vunnit fler svenska mästerskap för pojkar och juniorer (17 ggr) än vad någon annan bandyförening är i närheten av. Ett svar på varför, är de första stapplande skridskoskären med Bandykul och att ”Timpa” har haft sitt vakande öga över föreningens ungdomsverksamhet.

”Timpa” stod under flera decennier upp för skolidrottens vara som ett viktigt kitt i skolans värld. I detta fall att bandyns femteklasspel i mixad form kröntes med en final före stora SM-finalen.

Annons

Långt innan politikerna började dryfta vikten av aktiviteter för nyanlända till vårt samhälle hade ”Timpa” skridit till verket. Han tänkte aldrig ”Jag har inte tid”.

Annons

Fina värderingar och hög moral var livskompassens fasta inställning.

När han år 2017 promoverades med Vetlandas egna nobelpris, ”Hedersplats Vetlanda” och hamnade i samma sällskap som Lena Philipsson, Bosse ”Bildoktorn” Andersson, hockeyns Johan Franzén (vinnare av Stanley cup och femteklassbandyn) och Jonas Claesson, sa ”Timpa” Adolfsson

– Att jobba med ungdomar är något jag gör med glädje och lägger gärna annat åt sidan.

Curt Einarsson

Johan Svedbom

Till toppen av sidan