Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
En bra kväll i en bra stad

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Staffan Bjerstedt

Annons

Västerås är en ful stad sägs det och kanske är det inte den mest anslående staden i landet. Så vitt jag vet skiftar dock städer. Det finns lummiga parker såväl som ruffiga industriområden. Beroende på vart i staden man sätter ner foten kan således omdömet skifta.

I mitten av juli är Djäkneberget exempelvis en fantastisk plats att vara på. En kaffe, glass eller en öl i fiket. Fullt av folk på golfbanan, picknick och kubb på den stora gräsmattan, joggare som passerar med pulsklocka och målmedvetna steg, ungdomar garvandes på de där sättet man bara kan göra med hela livet framför sig.

Djäkneberget är en öppen famn för oss västeråsare helt enkelt, oavsett ålder. En fin kväll som den här får en också att vilja fortsätta vidare ner till city. Innan jag lämnar tar jag en titt ut över berget, stans vackraste vy med domkyrkan som fond. Solen i pannan. Väl värt ett inlägg på instagram.

Annons

Annons

Går till cykeln, leder den och pratar med polaren. Skratt och glad kamp från golfbanan. Tar vägen ner, läser förstrött på någon av Sam Lidmans inskriptioner.

Kommer ner till övergångsstället. Bilar i rader, avgaser. Inte så vackert men säg den stad som är utan bilar? Tar cykelbanan genom tunnlarna. Kommer upp och ser den gamla Klippanbyggnaden i spöklik gestalt.

Ett tåg fyllt av minnen rullar fram igenom mig. 20 år sedan känns plötsligt som i går. I kön inför kvällen full av hopp. I klungan av folk efteråt med min tillfälliga världsbild något stukad, med tilltufsad frisyr och skjortan lite lagom inpyrd av rök. På jakt efter taxi eller möjligtvis några cheeseburgare. Då var det här stället ett pulserande hjärta. Nu bara ett skal med minnen om en gårdag vi aldrig får igen.

Tar den lilla bron över Svartån, ännu en vacker vy. De är få städer förunnat att kunna stoltsera med så välbevarade trähus. Hattfabriken indikerar att det är en fin kväll, par skålar och äter, några tillkommer, andra lämnar. På Cirkus hörs skratt och musik från tältet.

Stora torget skymtas men vi tar till höger och går Köpmangatan fram. Möter en del folk. Sneddar in på Brasseriet. Svartån ringlar alldeles intill, Stadshuset och Fiskartorget tornar upp sig framför oss. Ovanligt fint för att vara en så full stad. Läppjar på en kall öl i den varma kvällen. En lätt, knappt kännbar vind. Trubaduren stämmer upp och några av gästerna dansar.

Annons

Vi rör på oss igen. Går Köpmangatan tillbaka. Mot Olearys uteservering på Stora torget. Stadshotellet vakar strängt över oss. Erik Hahrs skapelse inger en slags mäktig repsekt. En sista öl. Det är mer livat nu men ljuset har inte gett upp. Vi garvar, pratar och har det allmänt trivsamt.

Annons

Det är dags att cykla hem. Mörkret sänker sig till slut över stan. Domkyrkans klocka har nyss slagit 24.00. Drar på mig en tröja. Växlar några ord med kompisen innan vi cyklar till våra respektive delar av staden.

Jag tar vägen förbi Igor. Fortfarande en del rörelse. En ensam nattflanör använder hela cykelbanan framför mig, förhoppningsvis är också hans kväll över. Svänger höger ut på Vasagatan, fler anskrämliga hus. Korsar över till Stora gatan och cyklar förbi Punkthuset. Att kalla det anskrämligt är närmast en skymf mot ordet anskrämlig.

Ökar takten, har Skrapan till vänster, folk på väg ut och in från McDonald's. Ottartornet till höger. Cyklar på den raksträcka vi brukar kalla ABB-rakan. Förbi Mimerporten. Ut från den porten har många garvade arbetsklasshjältar cyklat genom decennierna.

Min kväll är över. En bra kväll i en bra stad. Även om inte Västerås är den mest anslående av städer finns många oaser värda att lyfta fram. Det har rivits men det har också bevarats.

För mig är Västerås den stabila staden med sina små vattenhål som förhöjer tillfredsställelsen av att bo här. Klart bättre än sitt aningens vinklade rykte. Och en januaridag som den här är det skönt att minnas/längta tillbaks till sommaren.

Henric Nilsson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy