Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Vi jobbar hela tiden med att utveckla kollektivtrafiken

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Arkivbild, Yngve Fredriksson

Annons

Svar på insändaren ”Vem har råd och tid att åka buss nu för tiden?”, VLT den 23 december 2021.

I insändaren hade skribenten två önskemål. Nedan följer önskemålen och förklaringar till våra förändringar.

- Återinför 40-kortet eller låt skolbarn få gratis busskort.

Annons

När det gäller biljetter erbjuder kommunen skolskjuts eller skolkort till barn som har långt till skolan. Om en familj väljer en skola längre bort är det ofta familjen själv som ansvarar för att barnen tar sig till och från skolan. Ni kan läsa mer om skolskjuts och skolkort i Västerås här: Skolskjuts och busskort - Västerås (vasteras.se).

Priserna på VL:s biljetter bestäms av respektive kommun, i det här fallet Västerås stad. Eftersom 40-resorskortet inte längre finns att köpa är 10-resorskortet den mest prisvärda produkten för de som reser då och då. För dagliga resor är 30-dagarsbiljetten bäst.

Annons

- Återinför 14.15-avgången på buss 569. Ta istället bort 12.30 eller 13.15-avgången. Den går med 45 minuters mellanrum.

Linje 569 är en regional linje som utöver Romfartuna trafikerar Sala och Västerås kommuner. De regionala linjerna körs mellan två eller flera kommuner, framför allt mellan kommunernas huvudorter.

För att busstrafiken och tågtrafiken i Västmanlands län ska komplettera varandra har vi anpassat flera regionala busslinjer efter tågtrafiken. Den 12 december i fjol utökades tågtrafiken på sträckan Sala – Västerås – Kolbäck – Eskilstuna. I samband med det anpassades linje 569 efter tågtrafiken och antalet bussavgångar minskade.

Vi jobbar hela tiden med att utveckla kollektivtrafiken, och när vi planerade tidtabellen som började gälla den 12 december 2021 tittade vi bland annat på resmönster hos våra resenärer och behöll de avgångar med flest resenärer.

Annons

Vi förstår att det inte är optimalt att barnen behöver vänta länge på bussen när de ska hem från skolan och beklagar att det blivit en försämring för er. Syftet med våra förändringar är att förbättra för så många som möjligt, men ibland innebär det också att alla inte kan resa på samma sätt som tidigare.

Anita Norrby Carlsson

Enhetschef planering och utveckling, Kollektivtrafikförvaltningen/VL

Elisabet Wigholm

Tillförordnad marknadschef, Kollektivtrafikförvaltningen/VL

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy