Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Till minne – Jan Fisk

Jan Fisk på sin 90-årsdag. Foto: Birgitta Holm

Annons

Anmäl text- och faktafel

Jan Fisk blev 90 år gammal. Han var född i Örebro men kände sig som västeråsare i själ och hjärta. Jag vet ingen som sysslat med så många olika saker som Jan Fisk. Jag tror att själva starten skedde 1957 när Jan fick jobb som bilförsäljare på Philipssons i Västerås. Åren gick och motorintresset satt djupt rotat i Jan Fisk.

1966 var Jan trött på att vara anställd så han öppnade en egen bilfirma vid radhuset på Viksäng där han bodde med sin kära Ulla. Där blev det snart trångt så kommunen ordnade så Jan fick en tomt på Norra Ringvägen där han sålde bilar under flera år.

Annons

Jan Fisk var också en skicklig tävlingsförare med sin SAAB. I midnattssolsrallyt och senare i Svenska rallyt tog Jan en andraplacering efter legenden ”Carlsson på taket” som vann.

Annons

Det är inte lätt att komma ihåg allt som Jan Fisk sysslat med men många västeråsare minns honom som stans ledande marknadsknalle. I många år skötte han avspärrningarna samt uthyrning av knalleplatser och städning på Power Meet. Och Rocklunda marknad var sig inte lik utan Jan Fisk. I 29 år hade Jan och Ulla sin korv och hamburgerkiosk uppställd på samma ställe.

Golf var något som Jan Fisk gillade och han var medlem i Ängsö GK sedan starten. 1992 startade Ängsö GK en tävling kallad ”Gentlemens morning”. En tävling för lite äldre herrar som var morgonpigga. Jan Fisk vann den första tävlingen som pågår än i dag med ett 50tal spelare varje vecka.

Jan var också gästspelare i vårt golfgäng som vi kallar DKtour efter starten i Danmark för många år sedan. Jag minns en minnesvärd resa till Danmark för länge sedan. Vi hyrde ett hus under golfveckan och sista dagen var det prisutdelning och god mat. Vi samlades och satte oss ner och sist anländer Jan Fisk. Vi gnuggade oss i ögonen för här anlände en kille i vit skjorta, slips och kostym. Det var inte för att vara märkvärdig utan det var Jan Fisk i ett nötskal.

Florida och golf var något som Jan gillade och som han gärna berättade om. Han spelade en runda med ”Tumba” och bodde granne med Ingemar Johansson. Ingen kan förstå hur ”stor” Ingo var har Jan berättat. Folk stod i kö utanför hans bostad för att få en glimt av ”The champ”.

Det spelar ingen roll hur länge jag sitter och skriver om vännen Jan Fisk så dyker det upp nya saker och händelser som handlar om Jan Fisk. Några har jag fått berättat för mig och några har jag upplevt själv.

Men allt har sin tid. En mångsysslare har lämnat oss.

En välklädd man med silvervitt och vågigt hår har fått sin plats i himlen.

Per-Ola Holm

Till toppen av sidan