Annons

Annons

Annons

Annons

Till minne – Bo Ericsson

Barnläkaren och konstnären Bo Ericsson (Doktor Bosse), Stockholm, har avlidit i en ålder av 77 år. Närmast sörjande är maken Christer Holmberg samt syskon med familjer.

Anmäl text- och faktafel

Bosse växte upp Säby gård i Västmanland. Då brodern var den äldste sonen som skulle ärva gården, valde Bosse en annan yrkesbana. Fadern ville att han skulle bli ingenjör, men lockad av tjänstgöring som sjukvårdare i marinen under militärtjänstgöringen började Bosse studera medicin. Han tog läkarexamen vid Karolinska institutet och utbildade sig till barnläkare och barnneurolog. Han var verksam som barn- och habiliteringsläkare vid Danderyds barnsjukhus i 20 år och sedan vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Annons

Bosse var unik i sitt engagemang och förmågan att stötta både barn och familj. Han såg och bekräftade alla och spred glädje omkring sig även under perioder av egen ohälsa som skulle stoppat de flesta från att arbeta vidare.

Annons

Bosse hade humör och kunde bli arg om han tyckte att något var fel eller orättvist och uttryckte det då i klartext, men få tog illa upp eftersom alla visste att han menade gott.

I arbetet ägnade sig Bosse särskilt åt barn och ungdomar med förvärvade hjärnskador och byggde upp ett rehabiliteringsprogram vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Han var engagerad i att utveckla omhändertagandet av barn med Downs syndrom och var med att bilda Svenska Down-föreningen 2002.

År 2010 tilldelades han föreningens pris med motiveringen att genom sitt arbete ”förmedlat sin tro på människans resurser, och med stor energi och kunskap motverkat gamla fördomar om Downs syndrom”.

Vid sidan av arbetet var Bosse en talangfull målare, något han ägnade sig mycket åt efter pensioneringen. Han gick kurser på Gerlesborgskolan men var annars autodidakt. Hans konst var naivistisk med bjärta färger. Kor var ett av favoritmotiven, en relation som Bosse skapade under sin uppväxt på Säby Gård. Hans målningar har hängt på Liljevalchs vårsalonger, i olika gallerier och hänger nu i den egna ateljén och i många vänners hem.

Bosse och livskamraten Christer reste mycket och hade ett rikt umgängesliv. De älskade fester och ordnade många. Under senare år spenderades den mesta tiden i Herrvik på östra Gotland. Därifrån njöt de av den hänförande utsikten över fiskehamnen, havet och Östergarnsholm.

Annons

Bosse levde under många år med flera svåra hälsoproblem men försämrades plötsligt. Veckan före jul somnade han lugnt in, saknad av så många.

Hans Forssberg

Cathis Kumlien

Anders Lindfors

Olle Söder

Annons

Annons

Till toppen av sidan