Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Till minne – Sven-Åke Bodin

Vår vän och arbetskollega Sven-Åke Bodin har avlidit.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Sven-Åke föddes på Gotland 1944 där föräldrarna drev en ICA-butik i Visby. Det var därifrån intresset för mat och handel tidigt kom in. I Stockholm arbetade Sven-Åke inom Åhléns och hann med en tid i Tyskland för att bättra på språkkunskaperna innan han började på ICA på 1970-talet.

ICA drev flera lokala storhushållsföretag med rikstäckande distribution. Sven-Åke blev chef för Storhushållsimport som samordnade stora delar av de internationella affärerna. Sven-Åke var tidigt ute och besökte Kina som var ett viktigt ursprung för konserverade produkter. Han förstod vikten av att bygga relationer och att det ofta tar tid att skapa förtroenden innan en affär kan vara klar.

Annons

Annons

Själv träffade jag Sven-Åke första gången på 1980-talet då jag som ung assistent fick glädjen och nyttan av att ta del av Sven-Åkes kunskaper och erfarenheter. Vi som arbetade med konsumentprodukter fick full tillgång till Sven-Åkes kunskap och energi. Han delade med sig av sin erfarenhet på ett mycket generöst och osjälviskt sätt. För många var importaffärerna krångliga och osäkra – men inte för Sven-Åke. Inget verkade omöjligt eller ens lite svårt. Han vann förtroenden hos medarbetare, chefer, kunder, samarbetspartners och inte minst hos leverantörer.

När ICA i början av 1990-talet växlade upp satsningen på Egna Märkesvaror var Sven-Åkes förmågor extra värdefulla eftersom sortimentet var så brett och Sven-Åkes kunskaper användbara på så många ställen. Kort efter det att vi bestämt att en produkt skulle lanseras eller ett sortiment tas fram satte sig Sven-Åke i ett flygplan för att besöka leverantörer, titta på produktionslinjer för att se vilka möjligheter som fanns att producera det som låg i lanseringsplanen.

Jag och många med mig har fått lära oss otroligt mycket av Sven-Åke. Allt från komplicerade steg i en produktionsprocess till enkla knep att ta reda på vad som är på gång på marknaden när det gäller nya produkter. "Du ska alltid be att få besöka leverantörens lager. Där kan du se vad andra kunder har för produkter som är på väg att lanseras på marknaden", sade han.

Annons

Det som jag uppskattat mest hos Sven-Åke som yrkesman är hans egenskaper och strategi i en förhandling. Oftast lugn och ödmjuk. Alltid saklig och påläst. Visa respekt så blir du respekterad, fick vi lära oss. Detta är ju inte minst viktigt i länder med andra affärskulturer än vår.

Annons

Sven-Åke var en mycket omtyckt medarbetare på ICA och det finns oräkneliga medarbetare som har inspirerats av den kunskap och erfarenhet han så frikostigt delade med sig av. När det gäller produkter i EMV sortimentet som Sven-Åke tagit fram så är även de oräkneliga. En del har under åren bytt form eller förpackning men går man fram till butikshyllan eller frysdisken och skakar på förpackningen så kan åtminstone jag höra ekot av en skicklig förhandlare med glimten i ögat.

Sven-Åke efterlämnar fru, barn och barnbarn och många vänner över hela världen.

Erik Wirell, ICA medarbetare under många år

Annons

Annons

Till toppen av sidan