”Kära Dagbok ”I dag var det en kille som kallade mig för hora för att han inte fick gå före mig i kön. Jag blev jätteledsen och grät.”
Raderna är hämtade ur en tioårings sammanfattning av skoldagen. Jag gjorde ofta så. För att få ur mig sådant som varit jobbigt.
För jobbigt var det ibland, så klart.
Gick första klass ute på landet och under andra året började jag i en stor skola inne i stan. Här gick elever från ettan till nian och skillnaderna mellan oss var milsvida. Här rastade vi som lekte med Barbiedockor och samlade bokmärken på samma skolgård som de som gärna avlossade slemmiga spottloskor runt rökrutan och kanske tagit sin första fylla under den gångna helgen.
Annons
Annons
När jag själv blev högstadieelev fanns mycket som pockade på min, ofta osäkra, persons uppmärksamhet. Man blev ihop, gjorde slut. Dansade tryckare, sneglade avundsjukt. Varför kunde inte jag också få Salomonryggsäck, en rosa Bagheera-overall eller en ljusgul 12-växlad med bockstyre?
Ovanstående är troligen att räkna in inom ramen för det ”normala” som skolgången innebär.
Att vara där kan vara tufft men också underbart. Denna enorma arbetsplats för utveckling, lärande och lagarbete. Att kunna få känna sig trygg i skolan är otroligt viktigt. För barn och ungdomar men självklart också för vuxna.
Nyligen drabbades Rudbeckianska gymnasiet i centrala Västerås av ett rån mot en klass förstaårselever. Två maskerade gärningspersoner hade tagit sig in och tvingat till sig datorer.
Hur man som individ klarar att hantera trauman som detta skiljer sig givetvis från en berörd till en annan.
Personligen blir jag alldeles kall när jag tänker på det.
Det här plötsliga, som ingen räknar med ska ske. Ett övergrepp i det som nyss var vardag.
På Rudbeck sattes resurser in direkt för att ta hand om skärrade elever och personal. Brandon Wade är säkerhetsstrateg på Västerås stad och när VLT intervjuade honom var han tydlig med att skolan skött den uppkomna situationen mycket bra.
Annons
Många politiker från vänster till höger visade sitt stöd efter händelsen:
Annons
Mikael Damsgaard, moderat riksdagsledamot:
”Detta måste få ett slut! Vi vet att Västerås har drabbats hårt av en våg av personrån under senare tid, att ungdomsrånen i Sverige har fördubblats sedan 2014 och att Västerås är en av landets hårdast drabbade städer. Men när rånare kliver in i ett klassrum på en gymnasieskola och rånar en hel klass på deras datorer – då har ytterligare en gräns passerats.”
”Det låter otroligt brutalt och obehagligt förstås för unga människor att bli drabbade av det här mitt på ljusa dagen”, sa Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet till TT.
Kommunalrådet Markus Lindgren (MP) på Facebook:
”Det är förskräckliga nyheter som kommer från Rudbeckianska gymnasiet. Skolan ska naturligtvis vara en trygg plats och jag hoppas att polisen snabbt får tag i gärningsmännen.”
Ingenstans i mina gamla dagböcker står det något om ett traumatiserande rån i skolan.
Att jag vid något tillfälle blev kallad för hora var, sett från min horisont, förfärligt. Och trots att 40 år har passerat finns något slags ärr kvar då jag ju blev väldigt illa berörd.
Men det var en kränkning. Inte ett brutalt rån.
Tre heta:
1: Marie Öberg och Elisabeth Ivars som tillsammans har podden ”Dödsviktigt”.
Annons
2: Veckans 20-åringar i VLT. De inspirerar med sina drömmar om framtiden och sina erfarenheter så här långt.
3: VLT:s nya artikelserie Ung och kreativ. Här möter kulturredaktör Maria Björkman maskörer, jazzstrupar och författare. Missa inte.
Att åldras är som att bestiga ett berg. Man blir lite andfådd men får mycket bättre utsikt
Ingrid Bergman, skådespelare