Annons

Annons

Annons

Skridsko

Nils van der Poel skänker OS-guldet till fängslade författaren

OS-mästaren i skridsko, Nils van der Poel, skänker bort ett av sina OS-guld.

Han ger det till den svenska författaren och förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina, meddelar människorättsorganisationen Amnesty.

Text

Dubble olympiske guldmedaljören Nils van der Poel träffar Angela Gui, dotter till den i Kina fängslade förläggaren Gui Minhai.

Bild: TT

Annons

Skridskofenomenet, som med sin höga sportsliga nivå och säregna personlighet varit en mycket omtalad svenska olympier under vinter-OS i Peking, har nu gjort ännu ett ställningstagande – denna gång mot bristen på mänskliga rättigheter i Kina.

"Kände mig utnyttjad"

"Jag talar inte för alla olympier, men jag och mina vänner inom idrotten har ägnat hela livet åt att sträva mot toppen och den kinesiska regeringen utnyttjar våra drömmar som ett politiskt vapen för att legitimera sin regim. Det blev personligt för mig och jag kände mig utnyttjad", säger Nils van der Poel i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

"Jag önskar att människorättskränkningar i Kina minskar och att Gui Minhai friges. Det är mycket begärt, men det är det enda rimliga att önska sig".

Annons

Under ett möte i Cambridge, England, på torsdagen lämnande skridskostjärnan över medaljen till Gui Minhais dotter Angela Gui, som i flera års tid kämpat för sin pappas frigivning.

Annons

"Jag hade såklart helst velat att något sådant här inte skulle behövts. Men det känns väldigt fint att medaljen kan representera solidaritet för politiska fångar som min far, och de otaliga andra offren för Pekings människorättskränkningar", säger dottern.

På plats vid den inofficiella överlämningsceremonin var New York Times. För tidningen berättar van der Poel att han först i november kom i kontakt med historien kring Gui Minhai för första gången, men att han sedan dess satt sig in i fallet och redan inför spelen hade planer på att på något sätt protestera i händelse av att han skulle få en OS-medalj.

"Sänder ett tydligt budskap"

van der Poels ställningstagande kommer ett par dagar efter att spelen i Peking avslutats.

"Som värd för OS har Kina velat visa en välputsad fasad, men Nils riktar strålkastarljuset mot bristen på mänskliga rättigheter. Det här sänder ett tydligt budskap till Kina om att förföljelse av fredliga kritiker inte accepteras av omvärlden", säger Maja Åberg, Kinakännare vid Amnesty Sverige i pressmeddelandet.

Gui Minhai tillfångatogs den 17 oktober 2015 och har sedan dess, med undantag för några månader 2017, suttit fängslad i Kina.

van der Poel vann både 5 000 och 10 000 meter i Peking – men vilket av gulden som har skänkts bort framgår inte.

Annons

Annons

Fakta

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut satiriska böcker om det kinesiska ledarskiktet tills fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

I januari 2016 sände statlig kinesisk tv en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att erkänna en påstådd trafikolycka. Myndigheterna medgav då också att Gui Minhai frihetsberövats.

Han släpptes i oktober samma år efter att ha avtjänat straffet. Enligt dottern Angela Gui hamnade han sedan i husarrest. Den 20 januari 2018 tog Gui Minhai ett tåg med två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden. På tåget blev han bortförd av civilklädd polis enligt dottern.

Den 25 februari i år kom beskedet att Gui Minhai dömts till tio års fängelse. Domstolen påstår att han "försett utländsk makt med underrättelser".

Sverige, EU och en rad andra organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan